Lök- och paprikawok med råris
För 4 personer
800 g paprika i olika färger
1 rödlök
1 purjolök
200 g broccoli
salt och peppar
rypsolja
Till dressingen:
1 dl japansk soja
2 dl vatten
1 tsk vitvinsvinäger
2 msk strösocker
1 tsk majsstärkelse + 1 msk vatten
Att äta till:
råris
blandade blad
färska örter
Börja med riset som tar längsta tiden. Koka upp 6 dl vatten i en kastrull. Tillsätt 3 dl råris och en halv tesked salt. Sjud riset under lock på låg värme i drygt 35 minuter.
Koka upp soja, vatten, vinäger och socker i en kastrull. Sjud blandningen i 10 minuter utan lock. Red av med majsstärkelse löst i vatten och låt sjuda i knappt 10 minuter till.
Skölj och skär paprikor i bitar med ett par centimeters sida. Skala och skär rödlöken i tunna klyftor. Skölj och skär purjolöken i knappt centimetertjocka bitar. Skär bort den hårda stammen från broccolin och bryt ned toppen i små buketter.
Hetta upp en stor panna, wok eller vanlig stekpanna går lika bra. Tillsätt olja och woka grönsakerna under omrörning i 6–7 minuter eller tills de är mjuka med tydligt tuggmotstånd. Salta och peppra.
Fördela woken i djupa tallrikar och servera råris och sojasås i skålar var för sig. En blandning av färska blad och örter smakar gott till.