Kikärtsplättar med råstuvade morötter
För 4 personer
2 burkar kokta kikärter (500 g avrunnen vikt)
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk vetemjöl
1 tsk spiskummin
1 tsk salt
1/2 krm vitpeppar
rypsolja till stekning
Till morötterna:
500 g morötter
2 salladslökar
1 msk olivolja
2 dl grädde
2 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 1/2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten
2 msk finhackad persilja
svartpeppar
Att äta till:
bladpersilja
Spola av de färdigkokta kikärterna i kallt vatten och låt dem rinna av någon minut. Skala och dela en gul lök i bitar. Skala vitlöksklyftan. Lägg bönor och lök i en matberedare med kniven monterad, alternativt mixer och kör samman till en slät deg. Tillsätt mjöl och kryddor och kör lite till. Forma degen till plättar som steks med rypsolja i medelvarm panna ett par minuter per sida.
Skala och riv morötterna grovt. Skölj och strimla salladslökarna. Fräs morot och lök med olivolja i en kastrull. Tillsätt grädde och vatten. Smula i en tärning grönsaksbuljong. Låt allt sjuda i 5 minuter. Red av med majsstärkelse löst i vatten och sjud stuvningen i 4–5 minuter till. Smaka av med salt, peppar och finhackad persilja. Lägg upp och toppa med bladpersilja.