Rödbetssoppa
600 g rödbeta
500 g mjölig potatis
150 g gul lök
20 g vitlök
160 g gröna linser
1 tärning grönsaksbuljong
vatten, svartpeppar
cirka 8 dl vatten
Tvätta, skala och klyfta rödbetor, potatis och lök. Fräs dem i en liten mängd olja i kastrull. Tillsätt vatten så att det nätt och jämnt täcker ingredienserna. Tillsätt också buljong.
Spola sedan linserna under rinnande vatten och lägg också dem i kastrullen. Låt koka under lock tills allt är mjukt, ungefär en timme. Kontrollera vätskemängden, linserna sväller under tillredningen. Purea med stavmixer. Smaka av. Välj sedan tillbehör enligt smak, tillgänglighet, säsong.
Du kan piffa upp soffan med torkade aprikoser och pumpkärnor, russin och mandel, solrosfrön eller pinjenötter (gärna lätt rostade), några stänk limesaft, lite fetaost eller annan smaklig getost, finklippt persilja eller grynost.
Soppan går bra att laga i större sats och kan frysas in.