Timjanfylld porchetta
FÖR 4–6 PERSONER
Riktig vintermat. Långkok med massor av smak. Dessutom prima restmat att servera kallt i tunna skivor.
2 msk hackad timjan
2 msk bladpersilja
50 g stark salami
1/2 fänkålsstånd
1 nypa chiliflakes
cirka 900 g grisnacke utan ben (fläskkarré)
2 vitlöksklyftor, finhackade
salt
nymalen svartpeppar
olivolja
smör
1 1/2 dl vitt vin
Hacka timjan, persilja, salami och fänkål fint - eller kör rubbet hastigt i mixer. Lägg blandningen i en skål, salta och peppra rejält. Tillsätt chiliflakes och blanda väl.
Skär ett snitt längs med och ungefär mitt på köttstycket, men spara lite i ena änden. Vik ut hela stycket till en platta. Banka hårt så att köttet blir så platt som möjligt. Skär några snitt och bred på nästan all fyllning. Rulla och bind ihop med steksnöre. Gnid in med olivolja och resterande fyllning.
Bryn runt om i stekpanna i smör och olja så att köttet får yta. Lägg över i en ugnsfast form och slå över vinet. Stick in en stektermometer och stek i 150 grader tills innertemperaturen blir 70 grader. Ös under tiden med stekvätskan som bildas.
OBS! Om du gör timjanpotatisen till - lägg in den i ugnen samtidigt som köttet.
Låt köttet vila i minst 15 minuter innan du skär upp det i skivor.
Tips: Perfekt restmat som kallskuret.