Rosmarinkex med parmesan och rostade nötter
För 10 personer
Delikata salta små kex som är helt ljuvliga alternativ till pepparkakorna. Gärna med en god marmelad.
1 dl hasselnötter
150 g rumsvarmt smör
4 1/2 dl mjöl
2 msk finhackad rosmarin
1 1/2 dl färskriven parmesan
1/2 tsk salt
nymalen svartpeppar
Rosta hasselnötterna i torr stekpanna tills de får lite färg. Passa, för det går fort. Gnugga dem med en kökshandduk så att det mesta av skalet försvinner. Hacka dem grovt.
Blanda alla ingredienser i en matberedare till en jämn deg.
Forma till tre rullar och klä med plastfolie. Låt vila i kylen i en timme. Skär sedan i en halv centimeter tjocka skivor och lägg upp dem på bakplåtspappersklädd plåt. Tryck till dem lätt med en gaffel. Grädda i 150 grader i 15–20 minuter eller tills kexen fått fin färg. Servera till exempel med fikonmarmelad.
Tips: Frys in degrullarna ogräddade. Sedan är det bara att ta fram, skiva upp och grädda när du får besök.