Ingefärsdricka med rabarber
4-6 glas 15 min + 1 timme i kylen
En spännande typ av ingefärsdricka som är lätt att göra själv. Mycket uppfriskande – med eller utan alkohol.
cirka 300 g rabarber
2 dl vatten
5–7 cm färsk ingefära
4 msk råsocker
3–4 citroner
1 liter kolsyrat mineralvatten
is
några kvistar färsk mynta
gin (om så önskas)
Skiva rabarbern och koka med vanligt vatten i en rostfri kastrull tills rabarbern mjuknat, cirka 10 minuter. Sila av saften och pressa ut så mycket som möjligt med hjälp av en slev mot silen. Låt svalna helt.
Riv ingefäran grovt och krama ur saften. Lägg allt i en stöttålig bunke och strö över råsockret.
Skala tre citroner tunt med potatisskalare och lägg skalet i skålen med ingefäran. Banka alltsammans med en mortelstöt. Pressa över saften från de skalade citronerna. Tillsätt rabarbersaften och mineralvatten. Låt stå 1 timme i kylen och smaka av. Tillsätt mer citronsaft om du tycker att smaken känns för söt.
Sila och häll upp i en tillbringare. Fyll på med massor av is och några myntakvistar.
Blanda eventuellt med gin till en läskande sommardrink.