Sotare med dill- och citronsmör
För 4 personer
16–20 strömmingsfiléer
3 msk grovsalt
Till dill- och citronsmöret:
150 g smör
4 msk finhackad dill
1 msk rivet citronskal
2 msk färskpressad citronsaft
1 krm vitpeppar
Att äta till:
nypotatis med skal
dill
blandade salladsblad
1 msk ättika, 12 %
3–4 msk vatten
Du behöver:
Ett dubbelhalster.
Börja med dill- och citronsmöret. Rumstempererat smör blandas med finhackad dill och det yttersta gula skalet från en noga tvättad citron samt saften från samma frukt. Smöret behöver inte saltas eftersom det kommer att serveras med väl så salt fisk. Lite vitpeppar kan däremot lyfta smaken. Ställ smöret svalt.
Kläm fast strömmingarna i ett dubbelhalster. Salta båda sidor och placera halstret över fin glöd. Halstra fiskarna 2–3 minuter per sida.
Sotare är bäst när de kommer raka vägen från grill till tallrik. Se till att kokt potatis, sallad, citron och dill finns på plats och njut av fiskarna med svalt dill- och citronsmör.
Många vill ha några droppar matättika till sotare. Det är en blandning av 1 msk 12-procentig ättika och 3–4 msk vatten.