Grönsakspaj med lagrad ost
För 4-6 personer
Till pajdegen:
125 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk kallt vatten
Till fyllningen:
1 litet blomkålshuvud
100 g champinjoner
1 liten gul lök
1 röd paprika
1 vitlöksklyfta
3-4 tomater
4 ägg
2 dl grädde
2 dl mjölk
1 msk fransk dijonsenap
150 g riven lagrad ost
1 msk grönsaksbuljong i pulverform
1 krm svartpeppar
Kör samman degen i matberedare eller hacka ihop den på arbetsbänken. Avsluta med vatten och några snabba tag. Låt degen vila i kylen i 30 minuter.
Skär ned blomkålen i buketter, skiva svampen, skär paprikan i mindre bitar, hacka den gula löken, riv vitlöksklyftan och skiva tomaterna.
Kavla ut degen mellan dubbla bakplåtspapper. Smöra och klä en pajform med löstagbar kant och låt det översta bakplåtspappret sitta kvar som stöd. Förgrädda pajskalet 3-4 minuter i 250 graders ugn, och fördela grönsakerna i pajskalet.
Vispa samman ägg, grädde, mjölk, senap, ost, buljongpulver och peppar. Slå smeten över grönsakerna. Avsluta med tomatskivor. Sänk värmen i ugnen till 225 grader och grädda pajen mitt i ugnen i 30 minuter.