Vitlöksbröd med rosmarin
20 stycken
8 vitlöksklyftor
3 1/2 dl mjölk
1 kvist rosmarin + 1 1/2 msk färsk rosmarin (eller 1 1/2 tsk torkad)
25 g jäst
450 g mjöl, gärna Vetemjöl Special
1 tsk salt
2 msk olivolja
1 ägg
vatten
flingsalt + extra rosmarin
Skala vitlöksklyftorna och koka dem hela i mjölken tillsammans med en hel rosmarinkvist på svag värme i 20 minuter eller tills de är helt mjuka. Låt alltsammans svalna till fingervärme och mosa vitlökarna med gaffel i mjölken (eller kör i mixer). Smula jästen i en bunke och rör ut med vitlöksmjölken tills jästen löst sig.
Blanda mjöl, salt och finhackad rosmarin. Blanda noga med degvätskan, tillsätt olja och ägg. Arbeta ihop en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Dela degen i två delar och rulla till längder. Dela varje längd i tio delar och rulla till bullar. Låt jäsa under bakduk på bakplåtspappersklädd plåt i 30 minuter.
Pensla med vatten och strö över lite extra rosmarin och flingsalt. Grädda i 225 grader i cirka 20 minuter eller tills bullarna fått fin färg. Låt svalna på galler.
Servera till soppa eller skaldjur.