Dill- och senapspanerad lax
För 4 personer
4 portionsbitar skinn- och benfri lax
3 msk gult senapsfrö
3 msk brunt senapsfrö
1 dl finhackad dill
salt och vitpeppar
smör och olja till stekning
Till såsen:
1 1/2 msk smör
1 1/2 msk vetemjöl
3 dl vatten
2 dl grädde
1 fiskbuljongtärning
1 tsk rivet citronskal
salt och peppar
Att äta till:
12 potatisar, mjölig sort
2 dl mjölk
4 msk hackad gräslök
salt och vitpeppar
grön sparris
salladsgrönsaker
citron
Blanda grovt stötta senapskorn med hackad dill, salt och vitpeppar. Vänd laxbitarna i kryddblandningen.
Skala och koka potatis. Mosa och vispa upp med het mjölk. Smaka av med salt, vitpeppar och hackad gräslök.
Fräs smör och mjöl i kastrull. Tillsätt vatten och grädde. Smula i en fiskbuljongtärning och koka upp. Sjud i 5 minuter. Smaksätt med finrivet citronskal, salt och peppar.
Stek laxen i lika delar smör och olja. Beräkna stektiden till 2-3 minuter per sida. Serveras med lättkokt sparris, citron och salladsgrönsaker.