Kryddig morotssoppa med citronkräm
4 portioner
750 g morötter
smör
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
5 cm färsk ingefära, finhackad eller riven
1 1/2 tsk spiskummin
1 1/2 tsk curry
1 tsk rökt paprikapulver
8 dl kycklingfond
1 dl vitt vin
1 citron (skal + 2 tsk saft)
1 dl crème fraiche
1 tsk akaciahonung
1 kruka färsk koriander
salt
nymalen svartpeppar
Skala och skiva morötterna. Smält lite smör i en kastrull. Mjukstek lök, vitlök och ingefära. Tillsätt spiskummin, curry och paprikapulver och fräs lite till. Häll i morötterna, rör runt och låt fräsa i några minuter. Slå på buljong och vin. Koka tills morötterna mjuknat, ca 15 min.
Blanda rivet citronskal med crème fraiche.
Mixa soppan. Späd med lite vatten om den blir för tjock. Tillsätt honung och citronsaft. Smaka av med salt och peppar och blanda väl.
Fördela soppan i skålar, lägg en klick citronkräm i varje. Klipp över rikligt med färsk koriander. Servera med frasigt surdegsbröd.