Japansk teriyakilax med pak choy
4 portioner
1/2 dl japansk soja (t ex Kikkoman)
1 dl mirin (finns i asiatiska hyllan)
1/2 dl sake (finns på Alko)
2 msk socker
4 bitar laxfilé à 150 g
olja
400 g pak choy eller bladspenat
4 msk sesamfrön
Koka ihop soja, mirin, sake och socker på svag värme i tio minuter. Smaka av.
Stek laxfiléerna på hög värme i lite olja tills de knappt är genomstekta, de ska helst ha lite mörkrosa kärna. Lägg pak choy eller spenat i en kastrull med hälften av teriyakisåsen och värm upp. Ta upp bladen och fördela på fyra tallrikar. Häll eventuellt bort såsen som de kokat i (egentligen ska man göra det, men jag brukar använda den också, eftersom den är så god!)
Rosta sesamfröna i torr stekpanna.
Lägg upp laxen intill kålen och häll över resten av såsen. Strö över sesamfrön. Servera med jasminris.
Pak choy är en kålsort som finns i välsorterade livsmedelsbutiker eller asiatiska affärer. Heter även bok choy ibland. Kan ersättas med spenat eller mangold.