Mitt i maten: Kär korv har ett namn

Kär korv har egentligen bara ett namn i Finland: länkkorv. Länkkorven har naturligtvis sina motsvarigheter i Sverige, men att finländaren skulle grilla falukorv, korvkringla eller korvring efter lördagens traditionella bastubad är otänkbart. Hos oss är det bara länkkorven som gäller. En av de mest populära länkkorvarna är den blå länken, som också tagit steget över till Sverige och där saluförs under produktnamnet Blå-Länkkorv.

Länkkorv är, som så många andra finlandismer, en direktöversättning av finskans lenkkimakkara. Ordet har inte så väldigt många tiotals år på nacken; första gången det noteras i språkvårdslitteraturen är i första upplagan av Harry Stenmarks Finlandssvenska ord och uttryck från 1975. Sannolikt har ordet ändå funnits i finlandssvenskan redan i mitten på 1900-talet trots att det exempelvis inte finns belagt i Hugo Bergroths Högsvenska. I dag har länkkorven en egen plats i Svenska Akademiens ordlista – med den lilla förklaringen finl. vilket innebär att ordet helst ska förklaras när det används i till exempel mediespråket.

För mig personligen är länkkorven mycket starkt förknippad med venetiansk afton sista veckoslutet i augusti. Ingen annan korv kan mäta sig i smak med de runda bitar vi grillade över öppen eld tills de var svarta och petade in mellan tjocka, sega baguetteskivor. Allt nersköljt med läsk eller, senare, kanhända en eller annan öl.