Foto: Niklas Meltio

Alla vill bli martyrer men ingen vill dö

Stämningen är laddad på torget utanför Rabia al-Adawiya-moskén i Kairo. Agitatorernas röster ekar mellan väggarna tapetserade med Mursis idolporträtt. Fotografen Niklas Meltio var på plats när Muslimska brödraskapet gav sig ut på ännu en demonstration. Förra helgen dog 82 människor.

Hettan får folk att svettas mitt i natten. Demonstranterna förbereder plakaten och gör sig redo för den långa vandringen mot vad som kan bli en ny blodig konfrontation. Marschen ska gå mot underrättelsetjänstens högkvarter och militären har sagt att de kommer skjuta alla som närmar sig byggnaderna.

Rabiaal-Adawiya-moskén och torget utanför har varit centrum för motståndet mot militärkuppen sedan 3 juli. Muslimska brödraskapet, vars ledare Muhammad Mursi fortfarande är fängslad, håller här en dygnet runt proteströrelse med bönestunder, politiska tal och kampsånger. Efter nästan en månad har torget blivit en stad i staden med folk som bor i tält, matställen och till och med ett litet fältsjukhus.

– Stämningen är otroligt laddad med kampsångerna, men också slående positiv nu under ramadan-festligheterna. Man är redo att ge sitt liv för kampen, bli martyrer för en rättvis sak. För många av islamisterna här är det något fint och vackert, säger Niklas Meltio, som har kommit till Kairo för att dokumentera händelserna.

Det är tusentals och åter tusentals människor på torget, även kvinnor och barn. Men när protesttåget väl börjar rulla i väg är det männen som går först. Man är medveten om riskerna.

– Jag har inte sett några vapen bland islamisterna men några ur brödraskapet har klätt ut sig i bygghattar och bär käppar. Ledarna uppmanar hela tiden till allt ska gå fredligt till, säger Meltio.

Han berättar att det inte bara är islamister på torget, andra egyptier som är uppretade över militärens raserande av den egyptiska demokratin deltar också för att visa sitt stöd.

Vid revolutionen mot Hosni Mubarak var misstänksamheten stor mot västerlänningar, journalister mördades och våldtogs av gangsterlikande gäng ur oppositionen.

Men den rädslan har inte Meltio.

– Jag har mottagits väldigt väl men man får även tänka på att brödraskapet behöver medierna denna gång, det är ju de som beskjuts och dödas.

Vid moskén har det upprättats ett sjukhus där folk ständigt strömmar igenom. Hettan och fastandet under ramadan gör att många svimmar. Meltio fotograferar en man som skjutits med fågelhagel rakt i ögat. Läkarna lägger om hans bandage men synen går inte att rädda. Ett hagel ligger inbäddat i huvudet och mannens oro är påtaglig. Han var tidigare på ett statligt sjukhus, men när andra patienter från massakern förra helgen plötsligt började försvinna efter besök av säkerhetspolisen, tog han med några kamrater och flydde hit.

– När som helst kan militären komma för att rensa bort islamisterna från Rabia-torget som de lovat, men jag tror inte att det slutar med mindre än ännu en massaker, säger Meltio.

När demonstrationståget närmar sig underrättelsetjänstens byggnader räknar Meltio till åtta krypskyttar på taken runt omkring. Vissa av demonstranterna har redan tagit på sig gasmasker. Militären har varnat att de tänker öppna eld, men denna gång syns inte kravallpolisen till. De utposterade soldaterna avlossar inga skott. Demonstrationen fortlöper fredligt och folk går hem.

– Kanske har besöket av EU:s utrikesminister och USA:s protester fått militären att tänka om.

På en tvärgata en bit bort från demonstrationen hör Meltio hur fönsterluckorna öppnas och Kairobor som skriker ut sin avsky över islamisterna.

Egypten är ett delat land.