Juulia Enqvist, Sini-Pilvi Keistinen, Annika Kuhakoski, Beda Rasinen och Miranda Enberg firade kompisen Ida Henritius 22-årsdag med bastu och dopp på Skiffergrund. Foto: Niklas Tallqvist

Bastubadarens gömda paradis finns att hitta

Bastubad hör sommaren till, men för den som inte kommer bort från huvudstaden kan det bli tråkigt med den sedvanliga bastun efter gymmet. Hbl bjuder på ett urval av de nya och udda bastumöjligheterna i Helsingfors.

För knappt hundra år sedan fanns det en allmän bastu i vart och vartannat bostadshus. I dagens läge är inte urvalet av bastuutrymmen lika brett – basturna blev omgjorda till lägenheter eller andra utrymmen – men däremot verkar bastubadandet uppleva en renässans.

Få ställen låter en bada gratis, men hålet i plånboken beror på hur lyxigt man vill ha det. I år har i alla fall två nya stadsbastun slagit upp dörrarna, och en tredje som byggts egenhändigt revs tidigare i juli. Om allt går väl får man nästa sommar också bada bastu vid Skatudden när projektet Allas står färdigt vid Kanalterminalens gamla tomt.

 

Restaurang Skiffer
Utanför Havshamnen i Helsingfors kan man i år spana in glada bastubadare som hoppar i havet från en bastutunna på Skiffergrund. Den vedeldade bastun som rymmer upp till tio personer – beroende på hur tätt man vill sitta – ska man själv värma.
Det lönar sig att ta med egna drycker då bastun inte tillhör restaurang Skiffers utskänkningsområde. Man kan också hyra Stand Up Paddle-bräden (SUP) och vattenskotrar. För att ta sig ut till Skiffergrund tar man först förbindelsebåten till Skifferholmen, därifrån når man grundet via en bro. Alternativt kan man anlända med egen båt.
Öppet: mån–tors 12-21, fre-lör 12-22, sön 12-19
Pris: 50 e för två timmar, 9.90 e för veden och 10 euro för turreturbiljett till förbindelsebåten
Var: Skiffergrund
Tfn: 050 300 9553

www.skiffer.fi

Kulturbastun
Bastun som är en designhuvudstadsåret bestående byggnader slog äntligen upp dörrarna i maj, och har blivit omåttligt populär. Man inte kan boka bastutider så det lönar sig att vara där genast klockan 16 när den öppnar. För grupper är det begränsat inträde. Man får inte ta med egna alkoholdrycker.
Öppet: ons-sön 16-22
Pris: Vuxna 15 e, studerande och pensionärer 12 e. Hyra för handduk 4 e, seriekort för tio gånger kostar 70e.
Var: Hagnäskajen 17

www.kulttuurisauna.fi

 

Det finns också både bastubussar, -vagnar, -flak och -båtar att hyra – bland annat en flytande bastuanka finns att hyra.

Kalliola settlements sommarbastu
En mer okänd bastu är den som tillhör medborgarföreningen Kalliola settlement. Den vedeldade stockbastun som är en del av Degerö gård är öppen under sommaren ända till mitten av september. I bastun som på lördagar är öppen för allmänheten ryms maximalt åtta personer per gång.
Ta med egen handduk, baddräkt, mat och dryck.  Det finns en grill som man får använda. Bastun som inte rymmer många är hisnande populär, passa på att vara där i tid och var förberedd på att det kan bli trångt.
Öppet: lördagar kl. 16–18 damtur, 18–19 herrtur
Pris: 7 e per person
Var: Holmgårdsstigen 8

www.kalliola.fi

Lilla Lekholmen
En välbevarad hemlighet är bastun på Lilla Lekholmen som tillhör Föreningen Nylands friluftsområden. Holmen som ligger 1,7 kilometer söder om Kallviksudden i Helsingfors består mestadels av flata klippor och några tallar.
Ta dig ut för egen kraft, elda själv och städa upp efter dig – gratis!
Öppet: dygnet runt, året om
Pris: gratis
Var: 60°10,2’  25°08,7’

www.uudenmaanvirkistysalueyhdistys.fi

Sveaborgs Officersklubb
Vill man ha flärd av gångna tider kan man besöka bastun som tillhör Sveaborgs officersklubb. Klubbutrymmena är de äldsta i Finland i sitt slag – byggnaden uppfördes redan 1876 för att stå officerarna till tjänst. 
Bastun som rymmer 10-15 personer är normalt enbart för medlemmar i officersklubben. För vanliga lekmän är bastun tillgänglig på onsdagar och torsdagar. Vid officersklubben är det däremot inte möjligt att ta sig ett dopp.
Öppet: ons-tors 18–21
Pris: 50 e för 1,5 timme
Var: Bastion Bielke på Sveaborg
Tfn: (09) 668 260…

www.suomenlinnanupseerikerho.fi

Bastubad  i Helsingfors

  • Det finns många privata bastuutrymmen att hyra. Bastusällskapet har en bra översikt: www.sauna.fi/saunoja-muualla/saunat-muualla/, även Bastubloggen har bra tips: sauna-blogi.blogspot.fi/
  • Helsingfors stad erbjuder flera alternativ om man söker efter en stor bastu. Också Helsingfors stad har en översikt över de bastur man kan hyra av staden: www.hel.fi/hki/Liv/sv/Bokning+av+lokaler/Bastur
  • En mycket populär bastu är den som finns på Rönnskär. För i år är den redan fullbokad, om du vill vara med på ett hörn år 2014 är det bäst att ta kontakt med Helsingfors stads idrottsverk som sköter bokningarna.
  • Det finns också både bastubussar, -vagnar, -flak och -båtar att hyra – bland annat en flytande bastuanka finns att hyra. Även vissa koloniträdgårdar har bastur som är öppna för allmänheten för en liten peng.
  • Om du vill bekanta dig med andra mobila bastur runt om i världen kan du kolla in sidan sauna.saunasessions.ca.
  • Använd inte badkvast när du bastar i en allmän bastu – det är svårt att städa upp och det kan finnas björkallergiker som inte trivs bland löven.
  • De flesta allmänna bastur – även de man hyr – kräver att de som besöker bastun städar upp efter sig.