Foto: Colourbox

Vinrutan: Skål för studenten!

Tolv år av slit för den unga studenten och hans eller hennes familj är över – sannerligen värt att fira! Det finns mycket gott att välja bland nya bubbelviner, klassiker och de nu så populära budgetchampagnerna. Nedan ett antal lämpliga.

MOUSSERANDE VINER

008956 Törley Charmant Rouge Sweet. Ungern
Pris
: 7,49 euro.
Betyg: Två stjärnor
Glad röd färg med ivrigt skum och kraftig doft av sommarens bär. Smaken ordentligt söt. Okomplicerat piggt skummande vin för inte alltför snobbiga gommar. Serveras isande kallt! 

541187 Divici Prosecco. DOC. Italien.
Pris: 11,48 euro. 
Betyg: Tre stjärnor
Friskt ljusgult glatt bubblande vin med ren fruktig mogen doft och torr, rätt fyllig rund smak med lämplig syra. Bra pris!

008893 Bernard Massard Cuvée de l’Ecusson Brut. Luxemburg.
Pris
: 13,59 euro.
Betyg: Tre stjärnor
En pålitlig klassiker som har hållit sin kvalitetsnivå i många år. Gulgrönt med fina bubblor, njutbar doft av örter och mogna druvor. Balanserande syra friskar upp den lilla mängden restsocker. En prisvärd helhet, värd att satsa på.  

008814 Wolfberger Crémant d’Alsace Brut. AC Alsace. Frankrike 
Pris: 13,99 euro.
Betyg: Tre stjärnor
En annan trotjänare som hållit sin nivå i oändliga tider. Halmgult med ivriga små pärlor i glaset, välutvecklad doft av mogen frukt och lite rök.  Ett säkert kort!

559417 Prinz von Hessen Brut 2009. Deutscher Sekt Rhein­gau. Tyskland.
Pris
: 17, 99 euro.
Betyg: Tre stjärnor
Tyskt bubbelvin gjort av ”Vår kung” om saker hade gått annorlunda 1918. Ljusgult med inbjudande frisk örtig doft och vänlig rätt mjuk smak med bra syra och lämplig restsötma.

550607 Ridgeview Cavendish Brut 2010.
Pris
: 29,90 euro.
Betyg: Fyra stjärnor
Druvorna, som är de samma som i Champagne, är odlade i liknande jordmån med lera och kalk. Ljusgult med häftig mousse, elegant druvig generös doft och torr frisk elegant smak. Kvaliteten är hög men prisnivån tyvärr också.

CHAMPAGNE
412974 Pannier Sélection Brut. AC Champagne. Frankrike.
Pris
: 15,98 euro (0,375 liter) 
Betyg: Tre stjärnor 
En ovanligare champagne värd att testa här på halvbutelj. Ljusgult med bra mousse och ren frisk druvig doft. Torr smak med bra mineral och syra.

008652 Jeanmaire Cuvée Brut. AC Champagne. Frankrike.
Pris
: 25,90 euro.
Betyg: Tre stjärnor
Gult med häftigt skum och generös doft av rostat bröd och nötter. Torr smak med bra frukt och trevlig mineralton. Prisvärt.

570977 Gosset Excellence Brut. AC Champagne. Frankrike.
Pris
: 39,90 euro.
Betyg: Fyra stjärnor
Detta re­spekterade men mindre kända champagnehus förekom länge enbart i restaurangförsäljningen, men finns numera på Alkos lista. Vackert gult med fin mousse och inbjudande ovanlig doft av örter och kryddor. Smaken torr, bra frukt och lämplig syra. Fördelaktigt prisläge.

572378 Laurant-Perrier Brut Millésime 2004. AC Champagne. Frankrike.
Pris
: 98,80 euro.
Betyg: Fyra stjärnor
Denna mogna årgångschampagne på magnum är en av årets största bubbelnjutningar. Finns här och där i butikerna. Om den är slut är husets vanliga version en härlig tröst. Moget gult med förförisk mogen doft av mandelmassa och rostade kastanjer. Smaken mycket fyllig, mjuk och kärleksfull. En värdig skål för studenten och familjen!

008611 Veuve Clicquot Sec. AC Champagne. Frankrike. (bild t.v.)
Pris
: 48,80 euro.
Betyg: Fyra stjärnor
Den klassiska ”Gula Änkan”, här i den inte helt torra versionen, vilket dock inte ger en ”söt” karaktär, bara mjukhet. Gult med ivriga bubblor och generös doft av nyrostat bröd och lite äpple. Smaken torr, frisk, mjuk och lång med vänlig syra.