Fyra tårtor ur vårens nya kokböcker

Rosa drömmar kröner sommarfesten

Studentfest, släktkalas, midsommar ... Den somriga fest-tårtan hittar sin givna plats både på bryggan och på buffetbordet. I vårens nya kokböcker finns den dessutom i många nya varianter. Kanske en blivande klassiker i ditt sommarkök?

Vissa saker går aldrig ur tiden, som plättar på sommarstugan och en vacker tårta som avslutning på sommarens fester. På senare år har tårtan fått konkurrens av nya små bakningstrender: cupcakes och minikakor som serveras i lämpliga enpersonsportioner. Men en snabb överblick i sommarens kokboksnyheter visar att också den riktigt klassiska sommartårtan fortfarande står sig.


Ingredienserna är desamma som alltid: hallon, jordgubbar, körsbär och rabarber men i de här recepten finns nya sätt att variera dem. I boken Magisk sommar av systrarna Hannah Widell och Amanda Schulman finns till exempel en enkel variant av prinsesstårta för den som älskar maräng. Och i Allt om Mats fantastiska festmeny-epos Ljuva sommartid (här finns verkligen allt du någonsin kommer att behöva för att ordna sommarfester) bjuds det på ett recept som ser fullkomligt o-emotståndligt ut med kombinationen rabarber, glass och havrekakor. Liten kaka av Emelie Holm är en riktig lite sötsakpärla där bagaren  verkligen inte sparar på det goda. Den maffiga nutellaglasstårtan passar utmärkt som avslutning på en lätt sommarmeny.


För alla hugade tårtbakare vill jag också komma med en påminnelse: alla tårtor kan återanvändas. Bestämmer sig ditt mästerverk för att falla sönder i sista sekunden, flexa och häng med! Smula ihop tårtbottnen med grädde och glass och lägg upp i dessertskålar eller vackra glas. Känner du för lite drama så dekorera  med gnistrande tomtebloss. Den listiga värden eller värdinnan kan också rusta sig på förhand med jordgubbar eller andra bär som kan hällas över tårtan och täcka eventuella skavanker. Och glöm inte blommorna. En enkel ros eller ett hav av ätbara violer räddar, eller kröner, vilken tårta som helst.

 


1 Nutellaglass­tårta med sommarbär
Recept från boken Liten kaka av Emelie Holm.


8–10 portioner
200 g hela hasselnötter
1 tsk havssalt
5 dl vispgrädde
1 burk söt kondenserad mjölk (400 g)
375 g Nutella eller annan hasselnötskräm
Garnering:
färska bär, till exempel blåbär, hallon och jordgubbar

Rosta nötterna i en torr panna. Gnugga bort skalen med en handduk och häll över lite havssalt.
Vispa grädden. Vänd ned mjölken. Klicka i Nutellan lite i taget och rör om tills sme­ten känns jämn.
Vispa tills blandningen blir fluffig. Vänd ned nötter (grovhacka dem om du vill) och salt.
Klipp en rundel av ett bakplåtspapper så att det täcker bottnen på en springform som är cirka 20 cm i diameter. Häll blandningen i formen och jämna till med en slickepott.
Ställ glassen i frysen. Täck med plastfolie när den har stelnat, låt stå i frysen över natten.
Ställ fram glasstårtan en stund före servering. Garnera med färska bär.

 


2 Körsbärs-cheesecake
Recept från boken Ljuva sommartid av tidningen Allt om Mat


För 6 personer
75 g smör
300 g chokladcookies
2 gelatinblad
1 lime
400 g naturell färskost
1 dl florsocker
1 msk amaretto (mandel­likör)
1 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
1 dl körsbärssylt
Garnering:
300 g färska körsbär

Smält smöret. Lägg kakorna i en matberedare och mixa till smulor. Tillsätt smöret under mixning.
Tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter, täckt med bakplåtspapper. Ställ i kylen.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter.
Skölj limen och riv skalet.
Pressa ut 1 1/2 msk saft. Vispa ihop färskost, limeskal, florsocker, amaretto och vaniljsocker. Vispa grädden till fast skum i en annan bunke.
Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i 1 msk limesaft i en kastrull.
Vispa ner gelatinblandningen i färskostsmeten. Rör sedan ner grädden. Bred ut sme­ten över bottnen.
Mixa sylten slät med mixerstav. Rör i 1/2 msk limesaft. Ringla sylten över kakan och ställ i kylen 2–3 timmar. Toppa med körsbär.

 

3 Rabarberglasstårta med marinerade jordgubbar
Recept från Ljuva sommartid av tidningen Allt om Mat

Till 16 bitar
175 g havrekakor
75 g smör
1 citron
300 g frysta jordgubbar
2 msk florsocker
1 dl koncentrerad rabarbersaft
1 liter vaniljglass

Tillbehör:
250 g färska jordgubbar
1/2 dl koncentrerad rabarbersaft
myntakvistar

Mixa havrekakor och smör i en matberedare till en smulig pajdeg. Tryck ut smuldegen i bottnen och en bit upp på kanten i en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i dia­meter. Ställ in i frysen.
Skölj citronen väl och riv skalet. Mixa de frysta jordgubbarna med citronsaft och -skal, florsocker och rabarbersaft i en matberedare. Lägg i glassen och mixa till en jämn mjukglass. Häll smeten i formen och ställ i frysen. Låt stå i cirka 4 timmar.
Snoppa och halvera jordgubbarna. häll på saften och låt marinera cirka 30 minuter. Ta fram tårtan cirka 10 minuter före servering och lägg den på ett tårtfat.
Garnera med lite av jordgubbarna och mynta. Servera med resten av jordgubbarna.

 


4 Prinsesstårta med marängbotten
Recept från boken Magisk sommar av Hannah Widell och Amanda Schulman


6 äggvitor
3 dl socker
Fyllning och lock:
2 dl färska jordgubbar
7 dl vispgrädde
500 g rosa marsipan eller färdigkavlat lock (finns i välsorterade butiker)
florsocker

Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitorna till hårt skum, häll i sockret lite i taget och vispa tills du har en fast marängsmet.
Det klassiska brukar vara att du ska kunna vända bunken upp och ner utan att sme­ten åker ur.
Rita 2 cirklar på ett bakplåtspapper, för att få 2 runda och fina bottnar. Fyll en stor spritspåse med marängen och spritsa ut efter cirkeln du ritat.
Gör samma sak med resterande maräng. Grädda mitt i ugnen cirka 1 1/2 timme. Låt bottnarna svalna.
Mosa jordgubbarna och vispa grädden. Blanda en del av grädden med jordgubbarna, bred ut den på en botten och lägg på den andra bottnen. Bred resten av grädden på tårtan och runt kanterna.  Kavla ut marsipanen tunt, lägg den över tårtan och skär bort kanterna.
Pudra med florsocker och lägg på en riktig ros.