Aleksanteri och Johannes Norppi leker i Barnens stad. Foto: Cata Portin

Upplev staden med barnens ögon – Hbl ger tips

Sommaren lockar besökare till Helsingforsregionen, och också de som bor här kan behöva inspiration till roligt program för barnen. Hbl tipsar om allt från museer till stränder och lekparker.

Historia
– Visst får man väl röra, frågar Nina Silén oroligt då barnen Aleksanteri och Johannes tar i saker som finns till salu i handelsboden från 1700-talet.

Svaret är ja. I Barnens stad är det rentav meningen att besökarna ska leka sig igenom historien: ett Helsingfors från handelsfartygens och hästdroskornas tid, en skola från 1930-talet och mormors 1970-talsbostad. Dessutom finns det rum med dockhus och utklädningskläder, och möjlighet att äta matsäck.

Barnens stad öppnade i november i fjol och besökarantalet når enligt informatör Jere Jäppinen på Helsingfors stadsmuseum snart 50 000.

– Dagen efter nyår måste vi stänga dörrarna för att det var så mycket folk att det annars hade blivit farligt. För turisten är läget bra, vid Senatstorget och några stenkast från Salutorget.

Leka får man också på Nationalmuseets Vintti (vinden). Sadla en häst, bygg ett hus, duka tidsenligt, arbeta vid löpande bandet eller kontoret, pussla ihop kungar och presidenter. Meningen är att besökaren också ska bli inspirerad att besöka resten av museet – men för många barn är bara verkstaden stor nog.

En doldis i centrala Helsingfors är lilla Päivälehtimuseet, inte långt från affärerna i centrum. Det är gratis och alla temporära utställningar har en barnanpassad del. För tillfället kan man ro undan engelsmännen i Hagbard Handfastes båt, plaska i bollhavet eller klä sig "tidsenligt".

På leksaksmuseet i Weegeecentret i Esbo kan man titta på gamla leksaker. På söndagar ordnas det pysselverkstad och på lördagar temaguidningar, men guidningarna har sommarpaus.

Vetenskap
Vetenskapscentret Heurekas mission är att göra vetenskapen begriplig för barn, unga, ja alla, genom att man själv får prova och experimentera.

Ännu till slutet av september visas utställningen Body Worlds med äkta människokroppar som plastinerats. Det etiska med utställningen har väckt diskussion men setts av över 100 000 på två och en halv månad. Utställningen Heurekaklassiker visar de populäraste objekten i vetenskapscentrets 24-åriga historia och glöm inte planetariefilmerna.

Nöjespark
Med sina en miljon besökare i fjol är Borgbacken i den absoluta toppen bland resmålen i Helsingfors.

Prissättningen har ändrats så att åkbandet är lika dyrt för barn och vuxna, men elva attraktioner är gratis. Genom mer kvalitativa restauranger försöker man göra nöjesparken mer tilltalande också för vuxensmak.

Konst
Se konst och skapa själv. Det går att göra bland annat på verkstäder på Ateneum och Kiasma i centrala Helsingfors och Emma i Esbo, men kontrollera tiderna extra noga under sommaren.

– Jag funderar vad som stöder upplevelsen framför konstverken på en utställning, jag vill ge inblick i process och teknik och olika synvinklar på konsten, säger Erica Othman.
Det är hon som bygger upp Ateneums verkstäder. Den första veckan i augusti ordnar Ateneum verkstäder dagligen och under året varje lördag. Kiasmas verkstäder varierar beroende på utställning, nästa blir det först i höst. Följande verkstad på Emma hålls i slutet av augusti.

Djur
Bajs är roligt! Det är inte utan förtjusning som barnen lyfter på dasslocken och försöker identifiera vems avföring som ligger där.

Naturhistoriska museet visar Finlands natur, djur från fem olika klimatzoner i världen och hur livet på jorden uppkommit (Dinosaurieskeletten!). Mycket finns bakom glas men det finns också element där barnen får vara delaktiga.

Högholmen är för dem som vill se levande björnar, lejon och kameler. Utfärden till den klassiska djurparken blir ännu roligare om den görs med båt.

På Sea Life invid Borgbacken kan man beundra fiskar, sjöhästar, hajar och andra havsdjur och se dem simma ovanför sig. För den som inte har ormskräck är Tropicario ett mer udda alternativ. Här krälar det av ormar och ödlor.

Till havs
Helsingfors är en skärgårdsstad. På världsarvslistade Sveaborg kan man smyga i tunnlar, beundra kanoner eller besöka det lilla leksaksmuseet. På fredagar ordnas en historisk äventyrstur för barn på svenska.

Till Stora Räntan tar båtturen bara några minuter, men ändå känns den tidigare militärholmen och det nuvarande naturumet fjärran från stadens brus. På sydsidan ligger holmen öppen och här kan de häckande fåglarna vara ilskna på vårarna. Då kan man välja att hålla sig inne och se utställningarna, som bland annat finns i en gammal rysk kasern. Vellamos rike är ett naturhus speciellt för barnen där man till exempel kan klä ut sig till småkryp.

På Rönnskär och Ugnsholmen är det mest sol och bad som gäller – och vad är mer rätt än det?

Simning
Simstadion är en riktig Helsingforsklassiker med trogna besökare. Förutom den stora bassängen finns det barn- och plaskbassäng. Åsikterna är delade, men en del hävdar ändå att utebadet i Gumtäkt är mer barnvänligt speciellt för de riktigt små.

Föredrar man stränder är Sandudd en klassiker, men då ska man inte vara rädd för musik, spel och hålligång. Casinostranden på Drumsö är ett bra alternativ, med en stor klätterställning för den som tröttnar på att plaska.

Lek inne och ute
Det finns gott om lekparker i Helsingfors. Många är bemannade och erbjuder leksaker, program och kanske till och med plaskbassäng på vardagar.

Unikt i Helsingfors är den soppa som serveras barn i flera parker under sommaren. Närmare uppgifter finns på stadens webbsida. Den är avsedd för helsingforsare men veterligen har inget utomsocknesbarn körts i väg.

Den kanske centralaste lekparken i Helsingfors finns invid Gamla kyrkan. Den är liten och rätt nedgången men läget nära Stockmann, Kampen och Forum är en fördel.

Parken vid Lappviksgatan i Kampen eller Smedsgatan i Rödbergen är också goda alternativ. Mer havsnära är lekparken vid Havsgatan och i Brunnsparken.

Den som är förtjust i de ilskna fåglarna besöker lämpligen Angry Birds-parken i Storåkern i Esbo. Gratis och med stor klätterställning.

Är vädret dåligt eller föredrar man att hålla sig inomhus kan man leka också inne. Under Hagnäs torg finns en inomhuslekpark och det nyaste alternativet är Snadistadi i Gräsviken.

Här finns till exempel hoppslott, klätterställningar och rutschbanor för barn i olika åldrar, en jättesandlåda, en skejtpark och möjlighet att träna parcour.

Laura Kivimäki är nöjd. De 5-åriga tvillingdöttrarna Julia och Erika har trivts i flera timmar.

– Det finns lite av varje för barn i olika åldrar. Det enda jag önskar mig är hälsosammare mat.