Vinrutan: Nyheter

Utbudet av nyheter är stort denna månad och däribland ett rikligt urval prisvärda roséviner som kommer i en separat spalt. En intressant sak är att det inte kommit nya lådviner och inte heller ibland juninyheterna lär det finnas någon större mängd i denna kategori. Men för all del det nuvarande utbudet täcker nog behovet.

Den intressanta frågan om ekologiska och rättvisemärkta viner berördes i en insändare  i denna tidning häromdagen. Om ett vin är ekologiskt eller biodynamiskt odlat nämns oftast i denna spalt och står angivet i Alkos katalog och månadsblad för den som vill välja vin enligt dessa kriterier.
    Antalet rättvisemärkta buteljer är tillsvidare få men anges nog i givna fall. En annan sak är att hela frågan om ”rättvisemärkning” diskuteras av kritiska medier över hela världen eftersom det har visat sig att det har förkommit fall där den påstådda rättvisan inte har varit med sanningen överstämmande och slantarna inte kommit producenterna till godo.
     Ekologisk certifiering görs av myndigheter över hela världen och här är det stränga regler som gäller. Den som alltså vill ha denna typ av vin hittar nog lämpliga produkter. I Alkos listor har lanserats en ny, naturligtvin grön, symbol som hjälper den törstige renlevnadsmannen/kvinnan på väg.
    En helt annan fråga är om dessa viner smakar bättre. Den internationella vinpressen har sökt svar på detta utan att en definitiv enighet uppnåtts vid blindprovningar. Men blotta vetskapen om en etiskt korrekt njutning är väl nog för den som söker en sådan.

VITA VINER, TORRA


530464 Fritz Fisk Riesling  2011. Mosel. Tyskland. 
Klassiskt tyskt vin på behändig halvbutelj. Ljusgult ned generös blommig druvig doft och torr fruktig smak med lämplig syra. Användbar portionsflaska.  
Pris: 6,49 euro. (0,375 liter)
Betyg:  Två stjärnor


552227 Vinha do Rosario 2012. Vinho Regional Peninsula de Setubal. Portugal.Vin gjort på ett flertal druvor på en halvö som sticker ut i Atlanten söder om Lissabon. Ljusgult med mycket aromatisk sydlig varm doft och fyllig, torr  nyansrik smak. Verkligen prisvärt vin till rökt fisk och orientalisk mat.
Pris: 7,49 euro.
Betyg: Tre stjärnor

584387 Château Vartely Sauvignon Blanc 2010.  Moldova.
Vackert gult med mogen druvdoft, som dock inte har karaktär av den druva som anges på etiketten. Smaken fyllig, men platt och likgiltig utan fräschör. Kan inte rekommenderas. 
Pris: 9,98 euro.
Betyg: En stjärna


550967 Bernard-Massard  Auxxerois 2011. Grand Premier Cru Côtes de Grevemacher. Luxenburg.Vitt vin gjort av samma hus som gör det utomordentliga mousserande vinet L´Ecussion. Gulgrönt med generös doft av solvarma druvor och lite rök. Smaken torr, fyllig med utmärkt frukt och harmonisk syra. Prisvärt!
Pris: 12,90 euro.
Betyg:  Tre stjärnor

555867 Jekel Gravelstone Chardonnay 2011. Central Valley. Kalifornien USA.
Vackert gult med  mogen sydlig nötaktig doft och mycket fyllig delikat smak med bra frukt och snälla syror. Prisvärd helhet,
Pris: 15,10 euro.
Betyg: Tre stjärnor

 


VITA VINER, SÖTA
537514  Kracher Beerenauslese Covée 2009.  Burgenland. Österrike. 
Sött vin gjort på botrytisangripna hela klasar. Gyllengult med härlig förförisk doft av honung och apelsinmarmelad.  Smaken motsvarande mjuk och len med balanserad syra, Delikat helhet att avnjuta till desserter (ej med choklad) och grönmögelost. 
Pris: 16,82 euro. (0,375 liter) 
Betyg: Fyra stjärnor.

 


RÖDA VINER
470362 Torres Ibéricos Crianza  2011.  DOC Rioja. Spanien.

Det välkända vinhuset Miguel Torres har nu också etablerat sig i Rioja. Här med en praktisk minibutelj. Ungdomligt blårött med välutvecklad kryddig doft med bra bärighet och en lätt ekton. Smaken fyllig med fin frukt och lämpliga tanniner.  Ett gott glas rödvin vid behov.
Pris: 3,75 euro. (0,187 liter)
Betyg: Tre stjärnor


484317 La Fortuna Malbec 2011. Lontué Valley. Chile. Denna druva som skördar stora framgångar i Argentina har nu också fått fotfäste i Chile. Djuprött med ungdomlig ton, framträdande varm rostad doft och fyllig aromatisk kraftfull smak. Prisvärt grillvin.
Pris: 8,93 euro.
Betyg: Tre stjärnor

451417 Louis Echenauer Médoc  2011. AC Médoc. Frankrike.
Vin från ett flertal kommuner i detta vindistrikt på vänstra stranden av floden Garonne. Ungdomligt mörkrött med framträdande doft av svarta vinbär och kryddor. Smaken fyllig nyansrik med frukt och tannin i harmoni. Verligen prisvärt!!
Pris: 9,90 euro.
Betyg: HHHII  Tre stjärnor


4145 34 Cesari Amarone della Valpolicella Classico 2009. Veneto. Italien.Vin gjort på torkade druvor av högt värderat vinhus. Svartrött med varm, sydlig, kryddig doft och mycket fyllig robust mäktig smak. Ett härligt vin till kraftiga kötträtter. Bra pris!
Pris: 17,12 euro.
Betyg:  Tre stjärnor

494667 Château  Marojallia 2010.  AC Margaux. Frankrike. 
Vin från en bordeauxkommun känd för sina eleganta viner. Detta slott med roligt namn klassificerades inte i bordeauxadelskalendern 1855, utan har utvecklats senare. Svartblått med generös varm doft av svartvinbärssylt och mycket fyllig kraftfull smak med frukt och häftiga tanniner.  Bör absolut lagras i minst fem år, om inte längre. Ett sådant pris på ett icke-klassificerat slott förefaller absurt! 
Pris: 98,10 euro.
Betyg: Fyra stjärnor