Foto: Fredrika Biström

Den söta kvinnokampen

Att satsa på bakning under kvinnodagen känns kanske inte helt modernt. Men varför har dagen inte sin egen söta delikatess som Runebergsdagen och luciadagen? Hbl frågade fem utvalda vad skall vi alla äta den 8 mars. Som svar fick vi inga prinsesstårtor eller moderkakor, i stället politik, historia, glastak att krossa och ett torn ända upp till himmelen.

Bella Donna Bakelse (BDB)

Larrie Griffis, barnträdgårdslärare med genusfrågor och hbt som specialintresse, hobbykock och fd. Krögare

Larrie Griffis första idee handlade om bröst, men efter ett övertygande samtal med sin mamma ändrade han planerna. Skulle du äta en pungbakelse? hade hon frågat. Från kropp till globalt blev resultatet ett torn vars ingredienser symboliserar våra världsdelar. Det finns ingenting allmänt som gäller alla kvinnor, men de finns i varje världsdel. Att bara kvinnor gillar choklad eller bakelser tror Larrie är en myt, män äter samma godsaker, i smyg. Kanske är de rädda för att uppfattas som fjolliga? Larries BDB är en vuxen och fräsch delikatess av kakao (Afrika), kiwi (Asien), yoghurt (Europa), lime (Nordamerika), chili (Sydamerika), florsocker (som snön på Antarktis) och dessertvin från Australien (Oceaninen). Bella som betyder vacker syftar på inre skönhet, något vi alla har. Formen symboliserar Babels Torn, tornet till himmelen. Marängen längst upp kronar verket som en dam bär sin hatt. Med syrlig men söt mjuk smältande mousse i munnen sitter symboliken rätt.

Grekisk yoghurtkaka:
180 gram rumstempererat osaltat smör
250 gram socker
3 ägg
1 urskrapad äkta vanilj
300 gram vetemjöl
1 matsked bakpulver
250 gram grekisk youghurt
Smöra och ströa en form på 24 cm i diameter. Vispa ihop ägg och smör till smeten får en ljus färg. Använd ett ägg i taget. Skrapa ur vaniljen och fortsätt vispa kraftigt. Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda väl. Häll över smeten i formen. Baka i mellersta fasen i ugnen i ca 45 minuter. Känn efter med en tandpetare. Om inget fastnar är kakan klar. Ta ut och låt vila 15 minuter innan den vänds upp och ner på ett fat. När hela kakan svalnat, dela den diagonalt på mitten så det blir två runda delar. Tag sedan och stansa ut rundlar med exempelvis ett litet glas. Glasets storlek avgör hur stor bakelsen blir.

P.S. Resterna som blir över kan man smula ner i stora bitar blanda med vispad grädde och lingonsylt. Supergod efterrätt.

Lime- chili- och kiwimousse
3 dl grädde
3 Kiwi
2 gelatinblad
2 lime
½ urskrapad äkta vanilj
1 nypa torkade chileflakes
Gröp ur kiwifrukterna och mixa till en slät massa. Pressa ur saften från lime och blanda i tillsammans med chili och vanilj. Häll blandningen i en kastrull och låt sjuda. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. Krama sedan ur dem och rör ner dem i den sjudande massan tills att allt smält. Ta av från spisen och låt kallna. När det kallnat vispa upp grädden och blanda med fruktsmeten. Häll i sprits och spritsa upp klickar på rundlarna av youghurtkakan. (Vill du vara lite extra piffig så klipp ut ark av bakplåtspapper. Forma dessa runt rundlarna ca tio cm höga och fäst med två bitar tape. Spritsa sedan i dessa ca fem cm mousse.) Oavsett om du spritsar ner i de klippta formarna eller rätt på rundlarna så måste dessa sedan vila i kylskåpet tills att moussen stelnat.

Kakaomaräng
6 äggvitor (får absolut inte finnas något spår av gula med)
3 dl socker
1 nypa salt
2 msk kakao (helt riktigt mörk)
Vispa äggvitorna till ett riktigt fast skum. Tillsätt sedan socker och salt och fortsätt vispa tills smeten blivit helt glansig. Häll i kakaopulver och vispa klart så att allt blandats. Häll smeten i sprits och klicka ut små ”hattar” i samma storleksform som rundlarna. Sätt den i förvärmd ugn på 150 grader i ca 50 minuter. Ta ut och låt torka.
Placera ”hattarna” på bakelsen och voila, den är nästan klar. Som sista touch så pudra lite floursocker på toppen och NU är den klar att ätas.

- - -

Hagmansbakelse

Outi Pajala, medlem i Kvinnounionens styrelse, kvinnovetare på Kristinainstitutet, och i färd att byta bransch dvs. examineras till kock

Lucina Hagman (1853-1946) var en av de första kvinnorna i riksdagen och hon grundade både Kvinnounionen och Marthaförbundet. Outi Pajalas bakelse är en hyllning till henne. Smaken leder tankarna till klassiska kafeer med marmorbord. Koncistensen är spröd men seg. Efter en vill man gärna äta fler. Outis Hagmansbakelse utgår från ett minst 200 år gammalt kexrecept på florentin. Klassikern har hon förvandlat från kex till bakelse och toppat med choklad. Bakelsen passar alla åldrar, kan bakas under alla årstider, är lätt att transportera och håller sig fräsch i flera dagar. Går det att misslyckas med receptet? Ja, men om den t.ex. blir för mjuk kan man äta den med sked. För Outi är det klart att kvinnodagen behöver en egen bakelse. 8.3 är det lämpligt att lyfta fram historia, fira de milstolpar vi nått och fundera på det som ännu borde göras. På kvinnodagen kan vi t.ex. besöka vår mormor eller samla ihop vänner för en träff. Av sin egen mormor, som växte upp i samma by som Lucina Hagman lärde sig Outi vikten av solidaritet och nätverk. Vi skall ta hand om varandra. Efter intervjun packar hon ner de överblivna Hagmansbakelserna inför en träff med sina arbetskamrater.

325 gram mördeg (färdig eller hemlagad, se recept nedan)
1/2 dl mjölk
80 gram socker
42 gram glukos
42 gram honung
105 gram smör
125 gram mandelspån
40 gram skalade pistaschnötter
100 gram mörk choklad
Kavla ut mördegen mellan två bakplåtspapper till en rektangel som mäter 22 x 33 cm. Klä en form med bakplåtspapper, lägg i degen och grädda i 160 graders ugn i 12 minuter. Om du vill kan du lägga ett extra bakplåtspapper ovanpå degen och fylla det med torkade ärter, så stiger inte degen under gräddningen.
Lägg mjölk, socker, glukos och honung i en kastrull och värm blandningen tills den är 120 grader varm. Tillsätt smöret i bitar och blanda om till en jämn smet. Tillsätt mandelspån och bred ut smeten över mördegen (ta först bort bakplåtspappret och ärterna!)
Grädda i ugnen i cirka 20 minuter eller tills ytan är gyllenbrun. Låt bakelsen svalna.
Smält chokladen i vattenbad eller i mikron. Ta den svalnade mördegsblandningen och vänd den upp och ner på ett bakplåtspapper så att den jämna sidan pekar uppåt. Bred ut chokladen över den jämna ytan och rita in valfritt mönster i chokladen.
Låt bakelsen svalna i rumstemperatur tills chokladen har stelnat helt och skär ut lämpligt stora bitar.

Mördeg (800 gram)
225 gram rumsvarmt smör
46 gram florsocker
94 gram florsocker
47 gram mald mandel
375 gram vetemjöl
1 tesked vaniljsocker eller fröna ut en halv vaniljstång.
1 ekologiskt ägg

Vispa smöret till mjukt skum och tillsätt 94 gram florsocker och vanilj. Rör blandningen jämn.
Blanda den malda mandeln med 46 gram florsocker och tillsätt sedan vetemjölet.
Blanda försiktigt mjölblandningen i smörblandningen i små mängder, försök att inte röra om för mycket. Tillsätt ägget och blanda till jämn massa. Klä degen i plastfolie och låt den vila i kylskåp i två timamr eller över natten. Degen kan också frysas.

- - -

Lyckomunk, glastaksbakelse

Vilma Metteri och Katriina Haikala, Tärähtäneet ämmät / Nutty Tarts (Vrickade Kärringar)

Tärähtäneet Ämmät:s Glastaksbakelse är en lyckans ost. Lyckomunken har krossat glastaket och fått sin plats bland makten. Den passar bra till kaffet, som frukost, nattmat eller lunch  så länge den äts i herrsällskap. Bakelsen bärs upp av sin idé framom sitt tekniska utförande. Den illustrerar goda-brodern tematik, kan starta diskussioner, inspirerar till förändring eller torkas och sparas som prydnad. Först hade Tärähtäneet Ämmät tänkt använda kvinnans euro, dvs. 80 cent som tema men då forskningen bakom är luddig fastnade de för något som säkert finns: glastak. Med glastak menas de mekanismer, traditioner och åsikter som håller kvinnor borta från höga poster och makt.
Berlinermunken behöver ingen baka själv, det går bra med butikens färdiga. Bakning är trots allt inte något nytt för konstnärsduon Vilma Metteri och  Katriina Haikala. I sina tidigare arbeten har de byggt en Frihetsgudinna av bullalängder, bakat muttformade pepparkakor och vispat deg i en performans. Kvinnodagen är för dem en viktig dag då det är helt okej att ge rosor och presenter, festa och äta gott. Festdagens status kan också inspirera kompisgäng att arrangera egna jippon. Då jag frågar vad alla kvinnor har gemensamt får jag följdfrågan vad har alla kaniner gemensamt?. Vi alla behövs, män som kvinnor, livet går vidare och varje dag kan vara en festdag där något tema lyfts fram.

Glastaksbakelse
Köp en Berlinermunk, blockchoklad och en glaskupa. Smält chokladen enligt anvisningarna på paketet och skriv Lyckomunk eller Mulla kävi munkki över munkens rosa överdrag. Servera på glaskupan. Avnjut i gott herrsällskap. Om tidtabellen tillåter kan munken också tillredas hemma.

- - -

Smockaruta – Bakar och svär

Jenny Sylvin, språkvetare, doktorand och journalist.

Jenny är ingen cupcakemorsa, hon bakar sällan men skaparlust, utmaningar och inre tvång driver i köket. Resultatet behöver inte bli som i Strömsö! Inför kvinnodagen har hon konstruerat en Smockaruta med marsipanöverdrag (som inte lyckades på första försöket) och hon citerar Märta Tikkanen: behåll dina rosor. Smockan riktar hon åt de som försöker tysta ner feminister med ord som jamen det är värre i Afghanistan, män som säger att det borde finnas fler manliga lärare men inte är lärare själv, de som tycker att det borde firas en mansdag men inte skapar en sådan själv och de som är för prostitution men aldrig vill att ens egen dotter skulle sälja sin kropp. Jag är emot våld men ibland behövs en wake up smocka, självförsvar eller en rejäl spark i en trög källardörr. Den knutna näven står för kamp, styrka och solidaritet. Kvinnodagen är politisk. Hon ger tummen ned för kommersiella och avpolitiserande knep som t.ex. rabatt på gymmet 8.3 för alla kvinnor. Kvinnodagen önskar hon består av eftertanke, rättvisa och tid att lyssna på varandra. Varför vill hon då baka en underbar bakelse åt gnälliga sexister? Kill them with kindness.

Sockerkaka:
3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl mjölk

Jordgubbs- och grönpepparmousse:
(lagas i god tid, gärna en dag före resten av bakelsen)
250 g jordgubbar
1 kiwi
½ - 1 tsk fint krossad grönpeppar
1 dl gelésocker
1 tsk finrivet citronskal
2 dl vispgrädde
1 dl matlagningsyoghurt

Smörkräm:
100 g smör
¾ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Marsipan i två valfria, starka färger. Marsipanhatare kan byta marsipanen mot sockerpasta. Vik en låg form, 30 x 40 cm, av bakplåtspapper och häfta eller gema hörnen. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda bakpulvret med vetemjölet och vänd ner i äggsmeten, rör i mjölken. Häll smeten i formen, grädda i 250 °C i fem minuter. Stjälp upp kakan, dra av pappret och låt den svalna.
Koka ihop jordgubbarna, kiwin, grönpepparn. Häll i gelésockret och koka upp, låt koka i en halv minut. Rör ner citronskalet och låt gelén svalna. Vispa grädden hårt, vänd ner yoghurten och den svalnade bärgelén. Ställ kallt i ett par timmar, gärna över natten.
Skär upp sockerkakan i så stora rutor du vill, t.ex. 5 x 8 cm. Lägg ihop dem två och två med mycket mousse emellan. Jämna ytan med smörkräm och klä bakelserna med marsipan.
 

- - -

"Kvinnokraft"

Marthaförbundet, Elisabeth Eriksson, sakkunnig i huslig ekonomi, Frida Nylund, utvecklingschef och Karin Lindroos, informatör

Marthaförbundet har koncentrerat sin linje i en lättlagad, förmånlig och glutenfri Kvinnokraftsbakelse. Efter ett par tuggor är härligheten i halva ansiktet och fingrarna kladdig av miljövänlig synd. Frida Nylund, utvecklingschef, räknar upp viktiga ord. "Gemenskap, hållbar livsstil och miljö". Bärblandningen i bakelsen symboliserar hur kvinnor är olika varandra, allt från sura till söta, men vi håller samman. Ägg binder ihop. Med tänderna i maräng ter den sig seg och fast. "Kvinnor är inte sköra!"Marthaförbundet har sedan början 1899 kämpat för en bättre vardag för kvinnor. Vid starten hette förbundet "Bildning i hemmet", kvinnorna skulle få kunskap och med det makt. Men, inflytelserika kvinnor skrämde Bobrikov så mycket att namnförslaget förkastades och medlemmarna var tvungna att maskera sig med stickningar i famnen. Om en man eller ryska gendarmer (?) kom in under mötet kunde kvinnorna snabbt plocka upp sina stickningar ochlåtsas sitta på symöte. Ägget påminner också om den utbildning i hönsskötsel Marthaförbundet gett. Med en egen hönsgård som inkomstkälla kunde 1900-talskvinnan bli mindre ekonomiskt beroende av män. Under kvinnodagen tycker Frida att kvinnor skall satsa på kravlös samvaro, umgås och varför inte baka tillsammans. "På våren är det dessutom dags att tömma frysen på gamla bär" tipsar Elisabeth (?). Marthafeminism är ingen myt och vardagskraft är ingen kvinnogöra.

4 äggvitor (rumstempererade)
1 nypa salt
2 ½ dl strösocker
1 tsk vitvinsvinäger eller citronsaft
½ msk maizena

2 dl vispgrädde
2 msk florsocker
2 dl valbara bär ex. jordgubbar, hallon, blåbär
50 g mörk choklad

Sätt ugnen på 130 grader. Vispa äggvitorna till ett mjukt skum med en nypa salt. Tillsätt sedan sockret, skedvis, under ständig vispning. Vispa tills sockret helt löst upp sig. Vänd försiktigt ner maizena och syra med en slickepott i marängsmeten.
Fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut 10 stycken jämnstora marängbottnar på bakplåtspapperbeklädd ugnsplåt. Grädda 1 ¼ timme tills marängerna känns lätta. Stäng av ugnen men låt plåten stå i ugnen med luckan på glänt tills marängerna svalnat.
Bered under tiden fyllningen. Ta fram favoritbären eller blanda enligt behag. Sura bär som vinbär kan sockras lätt. Stora bär som jordgubbe mosas med gaffel. Vispa grädden, söta med florsocker. Smält chokladen och gör kvinnosymboler, låt stelna i kylskåp en stund.
Hugg försiktigt av ”toppen” och fyll sedan marängen med bär, grädde och sätt locket på. Toppa med chokladfiguren.