Karin Lindroos | Gör din research!

Med en förhoppning om en framtid där inte bara de globala leverantörerna dominerar i våra garderober, lyfts allt oftare lokal och unik design fram. Speciellt den skandinaviska designen är intressant, inte bara här hemma utan också i världen.

I modejournalisten Dorothea Gundtofts nyutkomna bok Fashion Scandinavia kommer ett hundratal designer till tals, och det är tydligt att en gemensam nämnare är vikten som läggs på hållbar design och en produktionskedja där miljön är i åtanke.

Likväl är inte mycket av produktionen av plaggen, förutom små delar, förlagd i länderna där de designas, men ändå ofta i Europa.

Men varför är den skandinaviska designen så intressant just nu? Kanske det hurtiga ordspråket ”det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder” säger något om varför vår sparsmakade design är så omtyckt. Årstiderna bidrar till ett behov av funktionella och praktiska kläder som inte gör avkall på stil.

Funktion och mode får mötas och det är inte helt vanligt att lyckas med den kombinationen, men det gör man på våra breddgrader.

En utmaning för skandinaviska designer är fortfarande att nå ut. För konsumenten kan det vara svårt att hitta information om uppstickarna även om man gärna skulle stödja dem.

I Norden har vi sedan några år tillbaka varit bra på att hålla koll på vad vi äter och varifrån vi köper våra råvaror. På samma sätt måste vi agera för att understödja närdesignat och -producerat mode: göra research för att kunna göra vettigare och mer hållbara val för garderoben.