Nina Ignatius hyr ut ekologiska babykläder så att kunderna kan byta ut storlekarna när barnen växer ur dem. Foto: Cata Portin

Allt för barnet behöver inte köpas

Baby- och barnartiklar kan kosta mycket trots att de har väldigt kort användningstid. Där har Satu Rantamäki och Nina Ignatius sett en affärsmöjlighet: det finns ett växande intresse för att hyra babykläder, resesängar och bilstolar.

När Satu Rantamäki och hennes man fick sina första barn var de studerande med begränsade inkomster. Barnartiklarna kändes väldigt dyra. När de sedan många år senare fick ett sladdbarn kändes det onödigt att skaffa alla babygrejer en gång till. De började titta på andra alternativ.

– Vi såg en annons på rådgivningen om Mannerheims barnskyddsförbund som hyr ut en del saker, säger Rantamäki.

Snart mognade idén om att erbjuda ett alternativ själva. I maj öppnade de sin uthyrningstjänst på nätet och har haft fullt upp sedan dess. Från sitt förråd på gården till huset i Sagu sänder de ut bland annat resvagnar, babyflytvästar och bröstpumpar över hela landet.

Uthyrningstiden är allt från någon vecka till över ett år. Någon hyr ett helt paket och låter det sändas till Lappland för skidsemesterveckan där, andra hyr produkter för hela babytiden.

– Populärast är resevagnen Babyjogger och Manduca-bärselen, säger Rantamäki. Intresset för Tens-apparaten som är ett läkemedelsfritt hjälpmedel mot förlossningssmärtor har också varit stort och passar bra in i vårt ekologiska koncept.

Bäst går de produkter åt som kostar mycket att köpa men har en kort användningstid: spädbarnsvågar för att följa med viktutvecklingen hos nyfödda, samt den svenska designvaggan Mawok som man hänger i taket för nyfödda att gungas till sömns i.

I vilket skick returneras varorna till er?

– Det var något vi funderade mycket på i början, men de har kommit tillbaka i prima skick. Vi har förstås försäkring om de går sönder. Och så byter vi ut dem till nya när de börjar se slitna ut. Bilstolar som varit med i krock byter vi förstås ut.

Än har Rantamäki inte kunnat lyfta lön för sitt jobb med uthyrningsfirman, men hon hoppas det kan bli hennes jobb på heltid efter vårdledigheten med sonen.

– Det har ju varit dyrt att starta upp och köpa allt, men vi går åtminstone inte på minus och det är ganska exceptionellt då det handlar om ett nytt företag, säger hon.

Litet utbud för prematurbabyn

Några år längre i branschen har  Nina Ignatius varit med sina babykläder. Också i hennes fall föddes idén ur egna upplevelser: hon fick själv en prematurbaby sommaren 2007. Hennes dotter Stella föddes två månader före beräknat datum och vägde 1 500 gram.

Utbudet av kläder för prematurbebisar är inte stort, och användningstiden är väldigt kort.

Ignatius började snart fundera på om det dels fanns en efterfrågan för att hyra små kläder, dels ett behov för anpassade plagg för de små barnen med ömtålig hud och specialbehov för till exempel sjukhuskanyler. Forskning visar att prematurbarn i sjukhusvård mår bra av mycket hudkontakt med föräldrarna, men att klä av och på en baby med kanyl är inte lätt.

– Redan från början tyckte jag att babykläder gärna skulle få vara mera praktiska, säger Ignatius.

Kläderna i bambu har alla lappar och sömmar på utsidan av plagget och är försedda med extra knäppen för att justera storleken och förlänga användningstiden. Hyrespaketen på några bodyer, byxor, pyjamasar och en sovpåse kan bytas ut till en större storlek när barnet vuxit ur dem.

Efter fyra år med firman har Ignatius ännu inte kunnat lyfta lön hon heller, men hon säger att hon har nöjda kunder och många idéer för att utveckla konceptet. Bland annat har hon funderat på att hyra ut leksaker.

– Föräldrar skulle säkert tycka att det var praktiskt att få många saker från en och samma plats.

I Ignatius firma står uthyrningsverksamheten för 20 procent av omsättningen.

Hon skulle inte klara sig utan försäljningen och medger att det inte passar alla att hyra sina babysaker, trots att hon garanterar rena, hela och hygieniska plagg.

– En del kan inte tänka sig att använda kläder som någon annan haft, säger hon.

Medan andra gärna gör just det, av ekologiska skäl.

Hyrespaketen har till Ignatius förvåning varit populärare hos föräldrar som väntar sitt tredje eller fjärde barn än hos dem som väntar sitt första.

– När man väntar sitt första har man ju ingen aning om hur stor klädcirkusen är, säger hon och skrattar. Det ska tvättas konstant.