Rysslands ambassadör Alexander Rumyantsev överlämnade Meggi-katten till Tarja Halonen. Foto: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Halonens nya katt fick fnatt av uppståndelsen

Kattungen Meggi överräcktes till sin nya matte i kamerablixtarnas ljus på Rysslands ambassad i Helsingfors i dag. Katten är en gåva från familjen Medvedev till president Tarja Halonen.

Det fem månader gamla föremålet för allt ståhej verkade mindre entusiastiskt. Meggi blev så uppskärrad av medieuppbådet att den måste få lugna sig i en kattbur. Halonen, en van kattmänniska, tog det hela med ro.

–En kattunge på fem månader är fortfarande rätt så nyckfull. Det kommer nog att bli en helt vanlig hemmakatt av den, sade hon till journalisterna.

Halonen säger att Meggi, som är av rasen neva masquerade, är mindre än hon väntat sig men verkar ha ett lika starkt lynne som sin nya matte.

Neva masquerade-katter blir rätt stora, och det är något familjen Halonen redan förberett sig på. Meggi har en egen katt-toa och skåpen hemma är fulla av kattmat.

Från Ryssland till gatorna i Berghäll

Meggi torde bli en av de mer kända katterna i Finland; det är inte alla missar som får bo under samma tak som en president. Familjen Medvedev är också intresserad av hur katten kommer att anpassa sig till sin nya omgivning.

Presidentens tidigare presschef Eila Nevalainen säger att Halonen har goda kontakter till Ryssland, något som också bevisas av de många gåvor hon fått därifrån. En konstnär skänkte henne ett porträtt han målat, och det är ingalunda den enda presenten från det östra grannlandet.

–Presidenten har fått gåvor direkt av ryska medborgare. Hon är mycket känd i Ryssland, sade Nevalainen.

Sällsynt i Finland

Halonen är ännu mer känd i sina hemkvarter i Berghäll i Helsingfors. Där kan hon och Meggi bli en vanlig syn – rasen neva masquerade går nämligen med på att gå i koppel, något Halonens tidigare katter vägrat göra.

Neva masquerade är en variant av de sibiriska kattraserna och sägs vara social. Den har blå ögon och en mörkare teckning i ansikte och öron, som ger intrycket av en mask. Även tassarna och den tjocka svansen är mörkare än resten av den långhåriga katten.

Internationella kattförbundet upptog neva masquerade som en egen ras för cirka tre år sedan. Trots att det finns några uppfödare i Finland är rasen ännu sällsynt hos oss.

Halonen hade tidigare två bondkatter, Rontti och Miska, men den ena dog sommaren 2011 och den andra i somras.