Hbl:s julpapper: Zombiepepparkakor

Sex dagar denna vecka bjuder Hbl på julpapper formgivna av redaktionens visuella artister. Först ut är nyhetsgrafiker Måns Eklund, som gett det klassiska pepparkaksmotivet en ny skruv.

Vad var tanken bakom ditt julpapper?

– Jag tog inspirationen från zombieserien The Walking Dead, och gjorde om den till The Walking Ginger Bread. Pepparkakorna föreställer alltså zombier, men vill man ha något snällare finns det vanliga pepparkakor på andra sidan pappret.

Tycker du julklappens omslagspapper är en viktig detalj?

– Det är alltid viktigt att saker ser bra ut. Jag gillar inte de traditionella julpappren med granar och mönster, så vi brukar använda enfärgat eller ofärgat papper. Eller tidningspapper, det funkar också.

Vilken film eller sång rekommenderar du för jultiden?

– Jingle All The Way med Arnold Schwarzenegger! Det är en komedi, vilket ju inte är hans starka sida. Men det här är en klassiker.

Hur undviker man julstress?

– Personligen har jag lyckats genom att min fru har fixat allt i år.

Hur firar du julen?

– Vi har alltid två jular, en hos föräldrarna och en hos svärföräldrarna, och så växlar vi varje år vem vi åker till först. Men det är fint, man får två gånger julmat per år. I år är det dessutom första julen som vår dotter får uppleva; hon var så liten i fjol att hon knappast förstod vad det handlade om.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.