Professor: Låt barnen känna tristess

I skolan började man oroa sig för en pojke i första klass som kände att han inte på något vis orkar delta i eftermiddagsklubben. Men efter en diskussion med föräldrarna klarnade det varför pojken är så trött: pojken deltar i hockeyträningar fyra gånger i veckan efter klubben och dessutom är det träningar och match under veckosluten.

–Den lilla pojkens vardag var alldeles fullproppad, säger pedagogie professor Juha Hakala.

Han säger att fallet bara är ett exempel på att vissa föräldrar fyller sitt barns vardag med olika hobbyer. Som en följd blir familjens vardag så begränsad av olika tidtabeller att det inte blir tid över för barnet att leka fritt och ibland kanske känna sig lite uttråkad.

–Många forskningar har visat att det är uppbyggande att leka på egna villkor och utan att bli styrd på något vis, och den här leken skulle gärna få uppleva en renässans. Upplevelsen av tristess, som var något vanligt för folk i vår ålder, har fråntagits dagens barn.

Hakala vill inte rekommendera någon övre gräns för hur mycket organiserad verksamhet ett barns vardag får bestå av, men han är övertygad om att barn som ännu inte börjat skolan klarar sig riktigt bra utan organiserad hobbyverksamhet. Han betonar att många småbarn njuter av fullständigt vardagliga saker som att göra matinköp med föräldrarna.

Om barnet överbelastas kan det orsaka bestående ändringar i hjärnan. Forskning visar att en stor mängd stresshormon i ung ålder kan öka risken för aggressivt beteende och depression i framtiden. Ständigt gnäll är inte nödvändigtvis naturligt beteende, utan kan vara ett tecken på att livsstilen är för fartfylld.

Ge upp i tid

Många barn är entusiastiska då de får inleda en ny hobby. Men när väl utrustningen anskaffats och deltagaravgifterna betalats börjar intresset ofta snabbt falna. Många föräldrar anser att det är viktigt att inte ge upp så att barnet lär sig långsiktighet, men Hakala tycker det är bättre att ge upp i tid.

–Till och med vissa tränare berättar att glöden slocknat i vissa barns ögon för länge sedan, men ändå hämtar deras föräldrar dem till träningarna varje gång.
Vissa barn är mer än nöjda med att träna flera gånger i veckan även om träningarna är tunga, men det betyder inte att samma sak lämpar sig för alla.

Hakala säger att man ska försöka beakta barnets läggning då man väljer hobby. Hakala har själv sju barn så han vet vad han talar om.
–De är alla unika personligheter och jag har fått märka att det som fungerar med ett barn inte nödvändigtvis fungerar med andra.