Foto: Tor Wennström. Jenni Laine instruerar eleverna i övningar som kommer från cirkusvärlden. I aerial yoga använder man sig av en hängande gunga i tyg som kallas för hammock.

När vanlig yoga inte längre räcker till

Vi nöjer oss inte med samma typ av träning hur länge som helst. Om det vittnar utbudet av nya yogaformer det senaste året.

Vi sitter och tittar på tygstyckena som hänger ned från taket. I dem är det meningen att vi ska sitta, stå och hänga. Själv är jag lite rädd för akrobatiska övningar.

– Ni behöver inte oroa er. Enbart tyget håller 300 kilo och det har aldrig inträffat några olyckor på våra timmar, säger instruktören Vilja Eskelinen.

Aerial yoga, eller ”luftyoga” är den senaste modeflugan. Den blandar cirkusakrobatik, yoga och pilates. Det viktigaste redskapet är gungan i nylontyg, eller hammocken, som den kallas. Tygändarna sitter fast i ett kraftigt rep och en tjock krok.

När vi väl provar att sitta och stå i hammocken känns det inte farligt. Jag vågar till och med blunda och släppa taget om hammocken ett ögonblick. Men någon svettig timme är det här inte.

Vilja Eskelinen intygar att nivåerna efter introduktionstimmen blir svettigare. Hon har tillsammans med Laura Gröhn startat studion Vertical Club i höst.

– Fördelen med aerial yoga är att du oberoende av din fysiska kondidtion kan få ut något av grenen. Eftersom du hänger i en gunga klarar du av svåra yogaställningar även om du inte tränat yoga i många år. Aerial yoga är en väldigt mjuk gren, säger Gröhn.

Bakgrund
Nytt på yogafronten
  • Aerial yoga har sitt ursprung i New York.
  •  I grenen kombineras luftakrobatik, yoga och pilates.
  • Aerial yoga uppges ge musklerna styrka, fasthet och flexibilitet.
  • Bastuyoga är en annan gren som blir allt populärare i Finland.
  • Solar yoga, som utvecklats av Harriet och Petri Linnankivi, kombinerar ljusterapi och yoga.
  • I solar yoga görs övningarna i ett rum som är uppvärmt till cirka 30 grader.
  • För några år sedan introducerade Harriet Linnankivi hot yoga i Finland.
  •  I hot yoga är rummet uppvärmt till 37 grader.

Företagarduon har sin bakgrund i pole dancing.

– Pole dancing är väldigt fysiskt och musklerna går lätt i lås. Jag har märkt att aerial yoga löser upp knutarna och ökar ämnesomsättningen, säger Gröhn.

Yoga i soluppgången

En annan rätt ny gren är solar yoga, uppfunnen av paret Harriet och Petri Linnankivi. I solar yoga kombineras yin-, hatha- och vinyasayoga med ljusterapi. Paret Linnankivi driver Yoga Nordic, och har installerat lampor som utstrålar upp till 10 000 lux.

– Ljusterapi är väldigt undersökt både i Norden och i England. Ljuset har en direkt inverkan på oss i och med den stoppar melatoninbildningen i kroppen, säger Harriet Linnankivi.

Undersökningar har visat att drygt fyra av fem som lider av vinterdepression drar nytta av ljusterapi. Men tre procent får men av ljusterapi, skriver Läkarsällskapet Duodecim. Enligt Harriet Linnankivi blir man piggare av solar yoga, men man borde utöva den kontinuerligt.

Gäspningar i yogasalen
En novembermorgon ligger eleverna och vilar på sina yogamattor i mörkret. Timmen inleds med att instruktören Ville Moilanen tänder en lampa som gradvis ökar i ljusintensitet. Under första delen av timmen gör vi lugna stretchövningar för att väcka kroppen. Det behövs, vi är flera som gäspar i dunklet.

Efter en stund tänds taket, som består av en enda platt lampa. I takt med att ljuset blir allt starkare dånar pulsen och svetten börjar rinna längs med armarna.

I en asana, det vill säga yogaposition, lyfter vi ansiktet mot taket. Taket är så ljust att jag kisar. Jag lämnar yogastudion med en ovanligt pigg känsla som håller i sig till lunchtid.

– Idén till solar yoga föddes i Florida när vi klagade över att det är så mörkt i Finland en stor del av året. Då föreslog Petri att vi kombinerar ljusterapi med yoga. Det tog ett år att utveckla speciallamporna tillsammans med en ingenjör. Vi ville ha en soluppgångseffekt.

Varför behövs nya yogaformer, räcker det inte med de traditionella sorterna?

– Problemet är inte studiorna eller yogan. Vi västerlänningar är vana vid nya saker hela tiden. Nya former föds för att kunderna ska behålla sitt intresse, säger Harriet Linnankivi.

– Jag tror att människor vill ha omväxling, många har gått på vanlig ­yoga så länge. Det handlar om att testa något annat och att spränga gränser, säger Laura Gröhn.