Vitlök. En illaluktande välgörare.

Apropå: Hitta din årskurva

Vet du om att du äger ett helt cykelstall? Försök leva i samklang med årscykeln för att ta dig igenom såväl den mörka tiden som den ljusa. Lär känna din årscykel, menscykel, dygnscykel, projektcykel och veckocykel.

När är du som piggast under året, månaden, veckan eller dygnet? Och när har du som mest att göra, privat eller på jobbet? Får du vila när du är som tröttast? Har du dina största utmaningar när din energi är som störst eller när den just har störtdykt? Är det i stället för mycket jobb som orsakar dina perioder av trötthet?

Många talar om att man blir trött av vintermörkret eller hängig på hösten. Men vårtrötthet är precis lika vanligt och många har också svårt att orka med sommarvärmen.

Fundera över hur det brukar se ut när du tar dig an ett projekt eller en större uppgift. Har du mest energi i början eller är du en sådan som våndas och plågas och gör allting klart i blixtfart fem före midnatt?

Kanske kan du lära dig något av detta? Till exempel genom att utnyttja din explosiva spurtstyrka och använda tiden däremellan till annat eller för att bygga upp din energi. I stället för att gå omkring och oroa dig, våndas och banna din senfärdighet.

För det mesta har vi inte tid att sköta om oss ordentligt, men några enkla regler kan göra stor skillnad för hälsan. Tvätta händerna ofta. Alltid före maten. Gå aldrig till jobbet när du är sjuk. Stanna hemma och ta det lugnt. Ha inte dåligt samvete, du skonar ju andra från att bli smittade.