Här bor seniorerna. Stadsdelar med hög och låg andel invånare över 65 år.

Välbärgade äldre flyttar till familjelägenheter

Äldre som flyttar väljer ofta bostäder i nybyggen. Aktörer på marknaden bekräftar att familjelägenheterna går till par med ekonomin i skick och en önskan om att leva utan renoveringsbekymmer.

Enligt Statistikcentralen har 17 procent av 55–64-åringarna och 13 procent av 65–74-åringarna flyttplaner.

Eftersom årskullarna växer utgör de äldre en betydande kundgrupp på bostadsmarknaden, enligt Antti Toivanen, chef för affärsverksamheten vid Huoneistokeskus.

Brytningsskedet infaller ofta då barnen flyttar hemifrån.

– För många är det aktuellt med flytt från eget hus i något skede. Rekommendationen är att man gör det då det ännu är frivilligt och känns bra.

För förmedlarna och byggföretagen handlar det om attraktiva kunder. Ofta är finansieringen ordnad i och med att många kan sälja en skuldfri villa eller lägenhet.

I Helsingforsregionen är priserna på villor så höga att man får en rejäl summa att röra sig med. Den väljer många av de äldre att lägga på en bostad i ett nybyggt hus, säger byggföretag som Hbl har talat med.

Vill ha rymligare bostad

En tydlig tendens är också att de som ekonomiskt har möjlighet att välja köper en rymlig bostad. Man vill till exempel gärna ha gästrum för barn och barnbarn.

– I Solvik flyttar äldre par till familje­bostäder med tre eller fyra rum, säger Esa Turunen, chef för bostadsförsäljningen i huvudstadsregionen vid Lemminkäinen.

Vid bolagets nybygge i Mäkkylä i Esbo reserverades likaså merparten av fyrarummarna till vuxna vars barn flugit ut ur boet.

På SRV har man märkt samma trend. Vid ett nybygge i Kervo planerade byggbolaget om bostäderna eftersom efterfrågan på stora bostäder var klart större än man ursprungligen hade tänkt.

– Det var sextioplussare som flyttade från snöarbete i villaområden till moderna bostäder nära service, säger kommunikationsdirektör Taneli Hassinen.

Nya bostadshus byggs i Grankulla centrum. Stadens förhoppning har enligt markanvändningschef Mauri Liimatainen varit att äldre ska kunna flytta hit från stora villor, som det finns gott om i trädgårdsstaden. Och att villorna i stället skulle bebos av familjer.

– Vi har ett behov av att få barnfamiljer hit som normaliserar befolkningspyramiden.

Får man tro försäljningschef Elsi Lahdenmaa på byggbolaget NCC har målsättningen efter en lite trög start med det första huset lyckats.

– Min fingertoppskänsla säger att det är medelålders och äldre som har flyttat in från stora radhusbostäder och villor.

På Helsingfors stads faktacentral bekräftar projektchef Pekka Vuori att vissa områden med nyare hus uppvisar en klart högre andel personer över 60 år.

Nära stranden i Solvik är andelen 40 procent och vid Merikantovägen i Tölö är andelen i fastigheten mitt emot Mestaritalli hela 60 procent.

I Eirastranden är siffran däremot bara 20 procent och i Alkärr i Tölö 15 procent. Där har nybyggena attraherat äldre, men samtidigt finns det många studiebostäder som bebos av unga.

I hela Helsingfors utgör personer över 65 år i snitt drygt 15 procent.

Gamla i gamla Munksnäs

Ser man till större statistikområden är bilden mer varierad.

Gamla Munksnäs toppar listan med störst andel personer över 65 år. Tammelund, som är ett småhusområde, kommer också högt upp, likaså Gårdsbacka, förorten med mycket hyresbostäder som byggdes på 1960- och 1970-talen.

Lägst är andelen i det nybyggda villa­området Landbo i det som tidigare var Sibbo.

Forskning som specifikt undersökt de äldres boende i huvudstadsregionen finns ändå inte. Därför vill Pekka Vuori inte dra alltför långtgående slutsatser av statistiken.

Markku Leijo som är avdelningschef på Helsingfors bostadsavdelning säger att det urbana livet överlag uppskattas mer i dag – och det kan gälla också de äldre.

På bostadsavdelningen har man märkt av äldre som säljer sin ägarbostad för att få pengar att röra sig med. I stället för att köpa en ny flyttar de till en bostadsrättslägenhet som är ett slags mellanting mellan att äga och hyra. Man betalar 15 procent av bostadens anskaffningsvärde och en månatlig summa.

– För staden är utmaningen att det också måste finnas bostäder som är tillgängliga för barnfamiljer, så åldersstrukturen inte blir märklig. De betalar mycket skatt och konsumerar också mycket.

Priset är en orsak till att medelåldern i många nybyggen är hög. Nya bostäder kostar i regel betydligt mer än lägenheter i gamla hus.

– Det kan hända att unga inte har råd. De äldre har betalat sina lån, kanske ärvt och flyttat från större, säger Esa Turunen på Lemminkäinen.