Arkivfoto: Colourbox

Småbarnsföräldrar: Så klarar vi vardagen

Hur får olika familjer logistiken och ekonomin att funka därhemma? Här delar några föräldrar med sig av sina vardagstips.

Vi beställer hem maten från butikskedjans webbutik – inte färdigt tillredd, utan rakt från butikshyllan – och undviker stressigt handlande på lördagar. Det är urenkelt och sparar in på matkostnaderna. Vi har en lista som fungerar som bas för veckans uppköp. Då beställer man till exempel alltid samma mängd mjölk och behöver inte varje gång fundera på hur mycket man behöver. Det betyder att man inte heller köper alltför mycket. Och när man gör sin lista ser man hela tiden den totala summan, vilket också begränsar köpandet en del.
Michaela, förälder till barn på 2 och 4 år

Min fru arbetar sex timmars dagar. Lönen blir ju mindre men nettoeffekten är inte så stor eftersom skatten blir mindre och FPA betalar partiell föräldrapenning för vårt yngsta barn. Jag jobbar hemma två dagar i veckan. Distansjobbet innebär mindre pendling, vilket sparar en och en halv timme per dag. Så är man hemma när barnen kommer från skolan. Det är skönt för alla.
Jens, förälder till barn på 6 och 10 år

För att undvika att grejer blir liggande framme: plocka aldrig undan saker som barnet glömt att plocka bort. Be alltid barnet komma och plocka undan själv fast det skulle vara besvärligare. Barnen lär sig sätta undan saker då de märker att det är jobbigt att lämna framme.
Sara, förälder till barn på 11 och 16 år

Det är viktigt att ha barnvakt och gå på middag på tumanhand någon gång. Det känns också värdefullt att ibland kunna gå ensam på stan efter jobbet och veta att den andra sköter middag och städning.
Sebastian, förälder till barn på 1 och 5 år

Tagga ner. Sluta mangla lakan och annat som är fullständigt oväsentligt för ert välbefinnande och gör något roligt tillsammans i stället. Det är helt okej att äta spenatplättar och ärtsoppa ibland, det är helt okej att inte ha perfekt ordning i skåpen och det är helt okej att vara lite mindre duktig. Då jag känner att det börjar koka över brukar jag ta en paus. Ibland sätter vi på musik och dansar en stund, eller slänger oss i soffan och bara slöar. Efter att ha levt ensam med mitt barn är jag van vid att sköta hela vardagskarusellen. Då finns det inte så mycket egentid och prestationskraven sänks en hel del. Det är ganska skönt egentligen.
Mamma till 5-åring

Livet har blivit klart lättare sedan vi köpt en självgående dammsugarrobot. Innan vi skaffade vår kära nya familjemedlem, ”Robbe”, levde vi i smuts och damm eftersom varken jag eller min man gillar att städa. Numera knäpper vi på ”Robbe” varje morgon. Sympatiskt surrande far den omkring i bostaden och äter dammråttor, smulor och sand som det finns gott om på golven. När jag kommer hem från jobbet står ”Robbe” nyladdad i sin station med magen full av smuts.
Maria, förälder till barn på 4 och 6 år