Foto: Richard Nordgren. Svenska Laserföreningens representant Sarah Price demonstrerar ny laserutrustning.

Läkare tar till lasern

Det är 16 år sedan den medicinska lasern landade i Finland. Rena humbugen, säger vissa läkare. Andra läkare använder den.

– Jag tror definitivt på lasern, säger öron- och halsspecialist Marianne Hovi.

Marianne Hovi använder lasern i sitt jobb efter att själv ha prövat på vården.

– För två och ett halvt år sedan hade jag en seninflammation i handen som hindrade mig från att göra mitt jobb. Den handkirurg som behandlade mig ansåg att det var dags för en kortisonspruta.

Det ville Hovi helst inte ha. Hon prövade i stället på laser.

– Behandlingen tog 10–15 minuter och smärtan som jag dragits med i flera månader var borta på en gång.

Hovi utgick från att det inte kunde vara ett sammanträffande. Hon tog reda på mera och efter att ha prövat laser på hundratalet patienter har hon dragit slutsatsen att laser har goda effekter på akuta infektioner och inflammationer.

Bakgrund
Vad är laser?
  • Ordet laser är en förkortning av Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation, på svenska ”ljusförstärkning genom stimulerad emission av strålning”.
  • Det finns många olika typer av laserljus. Med kirurgisk laser kan man operera, medan medicinsk laser lindrar smärta och kan reducera orsaken till smärtan.
  • I medicintidskriften The Lancet har en studie om laser och smärtlindring publicerats.

– Min erfarenhet är också att många med öronproblem får hjälp av lasern och till exempel har patienter med tinnitus fått hjälp då problemen har visat sig bero på spänningar i nacken, berättar Marianne Hovi.

Hovi skickar nu sina patienter till sjukvårdarna Carola Holmberg och Crisse Bäckström som ger laserbehandling på Eira. En av dem som behandlats är Hanna Gullichsen, frilansjournalist och bloggare.

– Jag jobbade i fem månader vid datorn med min nya kokbok och till slut var nacken så stel att jag drabbades av tinnitus. Jag trodde att jag skulle bli galen.

Hon uppsökte öronspecialisten Marianne Hovi på Eira.

– Det fanns skäl att misstänka problem med nacken och vi prövade på laser. Efter tre behandlingar lättade problemen.

Inga underverk, bara energi

Carola Holmberg, som jobbat med lasern under flera år, förhåller sig sakligt till den positiva responsen.

– Förenklat är det så här: Laser är ett aktivt ljus som förvandlas till energi i kroppen. Cellerna har fotoreceptorer och utan dem skulle lasern inte fungera.

Holmberg betonar att laserbehandlingen tar bort smärtan och påskyndar helningsprocessen.

Delar läkarkåren

Alla läkare är inte övertygande om laserns goda effekteter. Tvärtom.

– Läkarkåren är delad. En del kallar det för rena rama humbugen, säger Marianne Hovi.

Smärtlindringen är trots allt dokumenterad via en rätt färsk australiensisk studie som publicerats i medicintidskriften The Lancet. Enligt studien skall laserbehandling vara effektiv mot nacksmärtor. Undersökningen baseras på 820 personer med kronisk nacksmärta. De som genomgick laserterapi upplevde fyra gånger högre smärtlindring jämfört med dem som bara fick placebo-laser.

Svensk guru lär ut

Svensken Lars Hode ses som gurun inom lasern. En sökning på hans namn ger på Google ungefär 237 000 träffar. Han har bland annat gett ut boken The Laser Therapy handbook och är delägare i Irradia som tillverkar laserapparatur. Sjukvårdaren Chrisse Bäckström från Ingå tog via Hode lasern till Finland för drygt 15 år sedan. Men medicinsk laser har funnits i ungefär 50 år, berättar Bäckström. Till en början brukades den vid sårvård.

– Man forskade då mest om lasern var skadlig eller inte. Resultaten visade att antingen läkte sår eller så hände ingenting alls.

Bäckström har sedan dess hållit föreläsningar både i Finland och i utlandet om lasern och jobbat för att medicinska laserbehandlingar skall ersättas via sjukförsäkringskassan, det sistnämnda utan framsteg. Däremot har antalet sjukvårdare som ger laserbehandlingar i privat regi blivit fler. De flesta har lärt sig ge behandlingar via Bäckström. Lena Tarkiainen är en av dem. Hon öppnade för två år sedan egen mottagning i Olars men gör även hembesök. Marknadsföringen sker via djungeltelegrafen. Det fyller hennes arbetsvecka väl.