Ladda med rätt bränsle

Näring, vitaminer och mineraler, rätt sammansättning av fibrer, kolhydrater, aminosyror och superlivsmedel – lagom surt och inte för salt. Det finns hur mycket som helst att lära och läsa om mat och näring, vare sig man vänder sig till ayurvediska källor eller ny forskning. Men tumregeln är ändå: lyssna och lita på din kropp.

Mår du illa

efter en fet måltid? Dra lärdom av det. Hör du till dem som blir piggare av något starkt, dra då på med lite extra chili eller habanero. Och glöm inte att njuta. Måltiden kan vara en mardröm, men den kan också vara en oas och ett andrum.

Ta dig tid

duka vackert, tänd levande ljus. Tugga långsamt, känn smaken och njut av maten. Unna dig trevligt sällskap och använd måltiden som ett tillfälle att umgås. Och allt måste inte vara nyttigt. Eller perfekt – inte alltid. Fall för frestelsen ibland – det är du värd.

Unna dig lite

lyx, men utan att det gör ditt liv jobbigare. Rensa bland vaneuppgifterna i hemmet. Om du njuter av brödbak och nymanglade lakan ska du unna dig att göra de sakerna. Men kanske du mot bättre vetande stryker örngottsband eller trillar egna köttbullar bara för att du tror att man måste.

Tänk om

Vik i stället tvätten och låt den bli slät på egen hand. Förlita dig på köpta köttbullar med smak, det vill säga hetta upp dem hastigt i en klick smör i stekpannan, skaka pannan, häll på lite sojasås, skaka pannan igen och servera dina egna nästan hemlagade köttbullar.