HBL/Cata Portin

Låna en saftmaja – hyr ut ditt tält

Hör du till dem som gärna sysslar med avancerad kokkonst men inte vill fylla köksskåpen med pastamaskiner, raclettepannor och svamptorkar? Då lönar det sig att hoppa på den växande utlånings- och uthyrningstrenden.

– Utlåning, byte och uthyrning i sig är inget nytt, men den yngre generationen har hittat nya forum för det här. Nätet ger oss möjligheten att nå ut till främmande människor att dela sina resurser med, säger Magdalena Petersson McIntyre, docent i etnologi vid Centrum för konsumtionsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Nätforum för användare som vill låna, byta eller hyra ut olika typer av prylar blir allt vanligare. Sajterna Kuinoma.fi och Netcycler.fi är två av dem.

Kuinoma.fi (kuin oma = som din egen) har cirka 3 200 registrerade användare av vilka 500 hyr eller lånar ut sina ägodelar.

Användarna på forumet kan efterlysa föremål eller ladda upp bilder och beskrivningar av föremål de är villiga att hyra eller låna ut. Här hittar man bland annat tält, trycktvättar, cementblandare, resebarnvagnar, guideböcker, stegar, mikrofoner, våtdräkter och sovsäckar.

En del av användarna är glada att avgiftsfritt låna ut sina prylar, andra begär en liten ersättning. Låntagaren och långivaren kommer på förhand överens om ett skadestånd i fall att produkten skulle gå sönder. 

– Vi rekommenderar att man tar en liten ersättning, förslagsvis en veckoavgift på tio procent av varans pris, men användarna får bestämma själv, säger grundaren Markku Jussila.

Jussila var i yngre år en inbiten slalom- och snowboardåkare, och samlingen med skidor, brädor och säkerhetsutrustning växte sig stor.

– När jag inte längre hann med min hobby lika aktivt tyckte jag det var synd att prylarna låg oanvända. Jag började låna ut utrustningen åt vänner, vänners vänner och via slalomforum på nätet, säger Jussila.

Ekologiskt hållbart
2007 insåg Jussila att han behövde en bokningskalender och någon form av kontrakt med låntagarna. Han startade då Kuinoma.fi som en nätbaserad bokningskalender för eget bruk. Men intresset för utlåning och uthyrning visade sig vara stort också bland vännerna och lånetjänsten har växt.

Devisen bakom forumet är dels den ekologiska hållbarhetsaspekten – dels viljan att underlätta hobbyutövning.

Jussila har räknat ut att Kuinoma.fi i fjol förhindrade över 300 nyinförskaffningar – i form av dyra och sällan använda prylar.

Ibland resulterar utlåningen i framgångshistorier och minnesvärda händelser.
– En gång lånade en person en isborr och vann sedan en tävling i pilkfiske, säger Jussila.

Bli dj för nån tia
Ekonomistuderanden Matti Koivistos källarskrubb i Rödbergen är full med skidutrustning och teknik. Koivisto är en av dem som aktivt hyr ut sina prylar på Kuinoma.fi. Han brukar hyra ut sin dj-utrustning, sin sovsäck, sina telemarkskidor och stavar, och har själv hyrt ett tält.

– Dj-utrustningen har använts under många evenemang i Helsingfors. Jag har begärt ett par tior i hyra per dygn eftersom den är rätt värdefull. 

Största orsaken till att Koivisto hyr ut sin utrustning är ändå inte ekonomisk.
– Jag tycker om den ekologiska aspekten bakom systemet. Det vore onödigt om någon köpte en ny dyr utrustning när de kan använda min.

Läs mer i dagens tidning!