Joanna Österman presenterade dejtingtjänsten för reportern Riku Roslund. Foto: Lehtikuva/Seppo Samuli

Ny dejtingtjänst utmanar deltagarna

Dejtingtjänsten The lover's matchmaking agency bjuder på rollspel och performanser.

Det är fullsatt på turistbyrån i Helsingfors. Inne är det hett som i en ångbastu och olika språk flyter samman till en ändlös villervalla. När man står där mitt på golvet är de främsta känslorna nyfikenhet och spänning

Det som snart ska börja är en dejt, men inte i traditionell bemärkelse. Jag vet inte vem dejtingpartnern är, inte ens vilket kön personen har. Och blomman jag håller i är inte avsedd för den jag ska möta, utan för att personen ska kunna identifiera mig. Efter en stund kliver en ung kvinna in. Hon kommer fram och presenterar sig.

–Joanna.

"Turister" är temat för träffen. Vi ska föreställa utländska resenärer på ett trovärdigt sätt – irra runt på stan, bekanta oss med lokalbefolkningen och fråga om vägen till olika platser. Tiden är en timme.
Min dejtingpartner Joanna Österman föreslår att vi ska spela brittiska turister. Det kunde fungera eftersom hon bott länge i Storbritannien. Vi hämtar en karta från informationen och börjar sedan söka efter Salutorget, trots att det ligger precis bakom hörnet.

Ingen romantik

Arrangör för dejten är The lover's matchmaking agency, grundad av Aarni Korpela och Johanna MacDonald. Det handlar om en pop up-performans som utmanar folk att frigöra sig från sina sociala rutiner.

Evenemanget i Helsingfors är det fjärde av sitt slag. Deltagarna erbjuds möjligheten att träffa nya människor inom ramen för olika teman. I bakgrunden finns uppfattningen om att varje människa har någonting gemensamt.

– Tanken är att testa hur världen ser ut om man förhåller sig välvilligt till andra människor och river ner sina murar. Här kan man medvetet ändra sitt sätt att bemöta andra människor, säger Korpela.

På dejtingmenyn finns allt från pensionärsträffar till att inta den sista måltiden på ett bibliotek. Dejtingtjänsten väljer paren på basis av önskemål från deltagarna.

Korpela betonar att det inte är frågan om en romantisk dejt, utan att det handlar om att två människor kan träffas på ett fördomsfritt sätt. Trots att de flesta kommer för att träffa nya vänner har vissa dejter utvecklats till något mer.

– Det är inget illa med det, men det lönar sig inte att komma för att försöka hitta den rätta eftersom det vore emot syftet.

Matt-dejt

Joanna frågar om vägen till saluhallen på engelska och en försäljare pekar mot byggnaden som ligger ett stenkast bort. Österman tar till sig rollen på ett naturligt sätt, vilket inte är någon överraskning eftersom hon är van med liverollspel. Hon har träffat ett par människor genom dejtingtjänsten, men traditionella dejter har hon sällan gått på. De känns kanske lite för formella.

Sedan säger hon att vi borde ha testat en dejt där vi kånkar runt med en tung matta genom stan. Man ska låtsas att innehållet i mattan är en död människa.

– Då skulle du kunna släppa rollen som intervjuare. Tack ändå för träffen, säger hon och vänder på klacken.