Är vikingaskeppet Svenskfinlands finaste koja?

I KSF Medias sommartävling efterlyser vi roliga, mysiga, vackra, påhittiga och personliga kojor. Här kommer ett bidrag från Kålaxbacken i Vörå.

"Kojan har byggts av kusinerna Cecilia Huhtala, 9 år från Petsmo och Emma Wikman, 14 år från Kronoby i en sädesria på moster Ingelas gård i Kålax. Idén till kojan kommer från att ett stort stenröse i skogen som finns några stenkast därifrån, där enligt folk i byn sägs ligga en riktig vikingahövding begraven.

Rian har städats och inretts av Cecilia till ett vikingaskepp med gamla saker från Anders Snickars, som var den första ägaren av gården. Även morfars farbror Ernst Wikmans hemsnickrade gamla tunnor från Kronoby och hans fru Ev-Majs vävda mattor kom väl till pass i rian, för att för att skapa en hemtrevlig stämning i vikingaskeppet. Nya fina hängmattor att ligga och begrunda världen idag har satts upp av moster.

Cecilia har hittat en gammal karta över Bertby skärgård där hon i rollen som Kålax viking begrundar vilka lämpliga holmar det finns att ta i land på och gräva ner sina skatter. Kusinerna tycker att den här kojan borde koras till Svenskfinlands finaste koja, för här finns en historia att berättas om Kålax-vikingarna och hur de seglade i världen, om det så var för 1000 år sedan eller så i dag."

Bidraget är inskickat av Ingela Wikman, moster till Cecilia och Emma.

Fler bidrag hittar du här!

Om du vill vara med i KSF Medias sommartävling ska du skicka en bild av din koja till  webb@hbl.fi. Kojan kan ligga i ett träd eller under matsalsbordet. Den kan vara stor eller liten, av återvunnen plast, överblivet virke eller mormors filtar. Med i tävlingen är alla KSF Medias tidningar: Hufvudstadsbladet, Borgåbladet, Östra Nyland och Västra Nyland.

Du kan skicka in ditt bidrag ända fram till den 31.7. 2012. Ur ditt bidrag bör framgå var kojan finns, vem som har byggt den och varför just den förtjänar att koras till Svenskfinlands finaste koja.

Lägg med dina kontaktuppgifter. Det är endast tillåtet att delta en gång med samma koja på de på respektive tidningarnas sajter.

Läsarna får rösta fram lokala vinnare per sms från och med den första augusti. Hur du röstar kan du se på respektive tidningssajt under augusti månad. De fem kojor som fått flest läsarröster i de tre deltävlingarna går vidare till en riksfinal där vinnaren utses av en jury.