Foto: Niklas Tallqvist

"Människan ska äta rått kött"

Aajonus Vonderplanitz är övertygad om att man kan äta sig frisk på en diet av oupphettade animaliska produkter. Den kontroversiella amerikanska råkostdietistens råd går stick i stäv med alla säkerhetsrekommendationer för mat.

Vad vi människor stoppar i oss är ett brännhett debattämne i Norden just nu. I synnerhet LCHF-dieten har blivit föremål för ett kostrådskrig mellan oroliga fetma- och hjärtforskare och dem som säger att dieten egentligen motverkar typiska livsstilssjukdomar.

Aajonus Vonderplanitz har för tiotals år sedan tagit steget bort från de konventionella kostråden. Han är övertygad om att människan måste avstå från att upphetta maten för att kunna äta sig frisk. Förra veckan föreläste han på marginalvetenskapsmagasinet Ultras årliga sommarkonferens i Kuortane.

– Jag var ett sjukligt barn med diabetes och svår autism. Som 21-åring låg jag på min dödsbädd, sjuk i ett flertal cancertyper. En skötare bjöd mig på några glas opastöriserad mjölk. I dag är jag över 60 och har ätit råkost i över fyra årtionden.

Ingen doktor
Vonderplanitz kallar sig för näringsfysiolog. Sin kunskap har han samlat dels genom egna erfarenheter och empiriska studier och dels genom att studera näringslära. Enligt honom består människans basföda av alla typer av rått kött, inklusive organ, gris och fjäderfä, rå fisk, rikligt med opastöriserade feta mjölkprodukter och råa ägg. Kosten kompletteras med ett betydligt mindre intag av honung, grönsaksjuicer, kokosmjölk och oljor samt vissa frukter, grönsaker, nötter och frön.

Svaret på varför vi ska äta kött hittar man om man jämför människans matsmältningssystem med djurens, säger Vonderplanitz.

– Vårt tarmsystem är över 2,5 gånger kortare än hos gräsätare. Vi har också bara en magsäck i stället för två eller fyra och långt ifrån alla de enzymer vi behöver för att tillgodogöra oss vegetarisk kost. Därför går en stor del av cellulosan, äggviteämnena och fetterna hos växterna osmälta igenom vårt matsmältningssystem.

Ägg är supermat
Den absolut viktigaste biten av primaldieten, som han kallar sin kost, är att alla råvaror ska ätas oupphettade. Genom tester har han kommit fram till att redan så låga temperaturer som 39 grader förstör proteiner, vitaminer och spårämnen och bildar toxiner i maten. Tillrett kött smälter dubbelt så långsamt som rått, något som inte gynnar människans digestionsperiod på cirka ett dygn, påstår Vonderplanitz.

– Människan upptar ämnena från ett rått ägg på 22 minuter. Därför rekommenderar jag råa ägg för människor som behöver akut näring.

Läker sig själv
Vonderplanitz är övertygad om att människan kan leva ett liv utan mediciner genom att inte frukta bakterier och mikrober utan i stället stödja sin egen bakterieflora med rätt mat.

Men salmonella, parasiter och ehec-bakterier från dåligt tillagat kött dödar människor världen över. Varför ska människor äta sådant som uttryckligen är farligt?

– Människan har alltid levt med mikrober, bakterier och virus. Vi har aldrig varit sjukare än vad vi är i dag och vad som egentligen dödar oss är alla kemikalier, toxiner, vacciner och läkemedel som stör kroppens naturliga bakterieflora och slår ut vårt immunförsvar.

Din diet går emot allt sunt förnuft och den har fått utstå mycket kritik. Så gott som all livsmedelsforskning och alla officiella kostråd talar emot dina teorier.

– Universiteten får sin forskningsfinansiering av livsmedels- och läkemedelsföretag. Det är för mycket ekonomiska intressen inblandade för att det ska kunna bedrivas någon oberoende forskning inom hälsa och näringslära. Många undersökningar baserar sig också på enkätstudier. För mig är empiriska undersökningar och erfarenhet genom iakttagelse den enda godtagbara vetenskapen.