Johanna Huhtala och Jussi Palomäki. Foto: Dan Andersson

Metallparet byggde sitt eget heavyhus – visas på bostadsmässan

Det är inte bara barnfamiljer som bor i villa. Johanna Huhtala och Jussi Palomäki byggde ett hus som passar dem precis: i svart, rött och metall och med plats för två.

The 69 Eyes gothrock strömmar ut högtalarna. Johanna Huhtala möter oss med långt rött hår medan Jussi Palomäkis är kolsvart. Paret ser ut som sitt hus.
Deras musiksmak återspeglar sig på inredningen som inte räds svart, med effekter i djuprött, lila och grått. Och så är det byggt utgående från deras livssituation just nu – inte med tanke på att de kanske en dag blir en barnfamilj.

– Vi har inte velat förutspå så långt in i framtiden, säger Jussi Palomäki.

Tanken att bygga själv uppstod då de insåg omöjligheten i att för en vettig peng köpa en radhus- eller flervåningsbostad som kändes som deras. Men att som par klara sig tillräckligt bra i Tammerfors stads utlottningar av småhustomter är hart när omöjligt. Dessutom säger Palomäki att han tycker detaljplanerna är för begränsande och ger likriktade bostadsområden. Därför såg de sin chans när bostadsmässan kom till Vuores.

– Jag tycker det här är ett trevligt och dynamiskt område med högklassiga hus, säger han.

Johanna Palomäki gillar att både naturen och motorvägen är nära.

Paret har gjort så mycket de bara klarat av själva. Planeringen står Jussi Palomäki själv för. Det hela underlättas av att han arbetar med att rita hus för en leverantör.

Intuitiv inredning
Paret har målmedvetet arbetat med bottenplanen. På 109 kvadratmeter finns kök, vardagsrum, ett sovrum och ett arbetsrum samt bastu.

– Vardagsrummet och sovrummet får proportionellt mindre plats hos oss än vad som är brukligt, men vi ville ha det så, säger Palomäki.

I stället har de satsat på förvaring, ett grovkök för byk och – framför allt – en stor bastuavdelning. I det svartkaklade tvättrummet finns två duschar så de slipper vänta på varandra.

Då det kommer till inredningen har de varit intuitiva och bitarna har fallit på plats efter hand.

– Vi tog en risk men litade på att allt hänger ihop i slutändan, säger Johanna Huhtala.

– Vi blev riktigt överraskade av hur lika vår inredningssmak är.

I köket står en tegelvägg, eftersom de först hade hoppats på att få bygga hela huset i tegel – planen kräver ändå trähus. I arbetsrummet består tapeten av en metrokarta från Berlin, en stad som båda älskar.

Och redan i tamburen anger ord klistrade på väggen tonen. Här står Encore, som huset heter, och citat från låtar som ”de bästa heavybanden i världen” brukar spela som extranummer: Rammstein, Type O Negative, Amorphis, Motörhead ...