Tiina och Kari Sievi Foto: Dan Andersson

De bygger energisnålt och satsar på hantverk

Det ser ut som ett vanligt nytt enfamiljshus – genomtänkt, vackert och modernt. Det unika sitter i väggarna och finns på taket. Familjen Sievi producerar själva den energi de behöver.

– Vi är trötta. Trötta, men lyckliga, säger Kari Sievi.

De senaste veckorna har döttrarna på 2 och snart 5 år inte sett speciellt mycket av sina föräldrar. Men nu står det nästan klart: deras 150 kvadratmeter stora hem.

Och visst är det fint med sina ljusa men ändå varma färger. Allt verkar genomtänkt, som att föräldrarna från bastulaven genom en glasdörr har uppsikt över barnen i badkaret.

Kari och Tiina Sievi har själva planerat lampor som de låtit beställa av snickare, som också står för bord, stolar och pallar.

– Jag vill stödja finländska snickare, som är väldigt yrkesskickliga, och den inhemska möbelindustrin. På så sätt för vi samhället vidare, säger han.

Dyrare än butiksköpta kvalitetsmöbler är det inte, utan enligt dem till och med billigare.

– De här håller ju i en evighet, säger Tiina Sievi.

Lån i stället för räkningar
Det mest speciella med huset Aurinkotuulia är ändå det mindre synliga. Det här är ett nollenergihus vilket betyder att det inte använder mer energi under ett år än det producerar.

På taket finns solpaneler som ger elektricitet och solfångare som värmer vatten. Överskottsenergi kanaliseras ut i elnätet.

Energiförbrukningen är ungefär en tredjedel av det normala. Huset är väl isolerat och använder jordvärme.

– Vi är intresserade av teknik och det här passar ihop med våra värderingar, säger Kari Sievi.

Visst kostar kalaset. Hela huset går på ungefär 466 000 euro. Tiina Sievi säger att de knappast haft råd att bygga alla energieffektiva lösningar, om det inte handlat om ett mässhus med flera företag som samarbetspartners. En hel del produktutveckling har gjorts under arbetets gång.

Kari Sievi säger ändå att han hellre betalar av på ett högre lån än har höga elräkningar som går i energibolagens fickor.

Egentligen hade de velat gå ännu längre med ett eget vindkraftverk och ett system som skulle ta varmt bruksvatten tillvara, men tekniken var inte tillräckligt utvecklad.

Lyx med omtanke
Sievis hus passar bra in i bostadsmässans tema: en modern trädgårdsstad.

– Det här är den mest energieffektiva mässan hittills, säger Bostadsmässans vd Pasi Heiskanen.

Enligt honom är arkitekturen modern. Energisnåla led-lampor med ljusregulatorer står för utomhusbelysningen och avfallshanteringen är underjordisk.

Två av husen är nollenergihus och nio passivenergihus. Service ska finnas nära och det är meningen att kollektivtrafiken ska räcka till.

– Man ska kunna bo i villa utan att använda eller ens äga bil.

Byggandet är tätt. Familjen Sievi har garderat sig med tunna fjärrstyrda rullgardiner i de stora vardagsrumsfönstren som släpper in ljus men skyddar för insyn. Gården är planerad så att grannarna inte ska se allt.

– Visst kunde området vara lite glesare byggt, när det nu finns en hel del skog omkring, men vi fick ändå en stor tomt jämfört med många andra, säger Kari Sievi.

Trots alla ekologiska val beskriver sig paret som en vanlig familj med pappa diplomingenjör och mamma företagshälsovårdare. Asketiskt är det heller inte. Här finns lyx som badtunna bakom bastuväggen, men det är främst bastuugnen som värmer vattnet i den.