Stoppa korv med Hbl och Marina Ekroos

Råkorv är överraskande lätt att laga. Det roliga är att du kan krydda korven enligt smak och fantasi. Innan du fyller korven kan du steka små bitar av massan och smaka dig fram. Mixen av persilja, timjan och vitlök, som Marina Ekroos använder i Hbl-korven, är en given smakupplevelse!

Hbl-korv

Det du behöver för att tillreda korven är en enkel köttkvarn, en skiva med ca 6 mm:s hål och ett korvhorn (korvmunstycke). Receptet på två kilo kött räcker till många, men det är också trevligt att laga en större mängd på en gång. Det som blir över går att frysa ned.

Till korven:
Ett paket fjälster (gristarm)
2 kg grisframrygg (högrev)
3 dl hackad persilja
1,5 dl finhackad färsk timjan
1 vitlök
4 tsk svartpeppar
2 msk salt

Enkel gurksallad för fyra:
8 frilandsgurkor
1 dl hackad dill
1/2 tsk socker
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1 msk äppelvinäger

Lägg gristarmen i blöt i kallt vatten. Skiva köttet och mal i kvarnen. Finhacka örterna och vitlöken, blanda i det malda köttet och lägg till salt och peppar.
Stek provbitar för att komma fram till den rätta smaken. Låt smeten stå en timme i kylen. Ta loss knivbladet och hålskivan från köttkvarnen. Trä gristarmen över kvarnens munstycke, och fäst det vid kvarnen.

Börja med att stoppa korven. För att undvika att det bildas luftbubblor i korven, knyt fast korven först då en del av köttmassan har kommit ut från munstycket. Härefter ska du fylla korven så länge som du har kvar av köttet och tarmen. Om du gör hål på tarmen är det bara att knyta fast ändan och påbörja en ny korv. När du använt allt korvskinn, knyt fast änden.

Dela korven i mindre delar med att svänga den långa korven. Sväng den mot dig, sedan från dig. På det sättet hålls korvlänkarna bättre ihop.

Stek korvarna på svag värme åtminstone en halv timme, helst under lock. Då blir slutresultatet saftiga och smakfulla korvar.

Tillred gurksalladen medan du steker korven. Hyvla gurkan i tunna strimlor. Finhacka dillen och blanda i gurkan. Smaksätt med socker, salt, svartpeppar och ett stänk äppelvinäger.