Foto: Dan Andersson. Författaren Rosa Liksom invigde bokhörnan med att läsa ur och donera sin senaste bok Hytti nro 6.

Första flygplatsen med bibliotek

Helsingfors-Vanda flygplats nysatsar på ett koncept som redan länge fungerat på de flesta vandrarhem runt om i världen – vi pratar om en klassisk bokbytarhörna. Lämna in en bok du läst och ta med dig en ny. Hyllorna ligger vid gate 27 och hörnan är, liksom flygplatsen, öppen dygnet runt.

I två olika omgångar har Fin­avia och Finnair rekryterat en handfull vanliga passagerare för att under sju veckor resa runt i världen och utvärdera helhetsupplevelsen på flyget, samt hitta på nya sätt att göra resandet mer smidigt och behagligt för passagerarna. De här noga utvalda passagerarna fick benämningen Quality Hunters, och bokbytarhörnan är den första av deras idéer som nu förverkligas.

Man kan ju fråga sig om det krävs åtta personer och sju veckor av internationella flygningar för att komma på konceptet ”byt ut din utlästa bok mot en annan”, men Johanna Metsälä som ansvarar för passagerarupplevelser på Finavia säger att det här bara är den första idén av en massa andra.

Speed dating på resan?

– Sammanlagt fick vi in 260 förslag och idéer. Vissa var tekniskt sett omöjliga att genomföra, medan andra var mer realistiska. Ett förslag var att utveckla ett armband med all passagerarinformation som kunde ta resenärerna genom säkerhetskontrollen och incheckningen utan fysiska biljetter och pass, en så kallad boarding bracelet.

Andra förslag som dök upp var ett flyg med enbart vegetarisk mat och en speed-dating-hörna på flygplatsen.

Kvalitetsjägarna bloggade flitigt om sina upplevelser och förslag. De publicerade fler än 600 blogginlägg och skapade en aktiv diskussion på Twitter.

– Vi har med stort intresse följt med diskussionerna i de sociala medierna och försöker förbättra vår service enligt passagerarnas önskemål, säger Metsälä.

Tydlig kommunikation och skyltning är något man kommer att satsa mera på.

– Av ungefär 50 000 dagliga besökare är 6 000 personer som reser högst en gång om året. För ovana resenärer kan flygplatsen upplevas som stökig, med reklam och information om vartannat. Orienteringen på flygplatsen borde vara så enkel som möjlig.

Först i världen

Böckerna som Book Swap-rummet inledde med är donationer av återvinningscentralen och flygplatsens personal.

– Vi är den första flygplatsen i världen med en bokbytarhörna. På bland annat Schiphol i Amsterdam och på flygplatsen i Nashville i USA finns det visserligen flygplatsbibliotek, men därifrån får man inte ta med sig böckerna.

Personligen tycker jag att det snarare är läsesal än ett bibliotek, säger Metsälä.

Förresten, när du lämnar in en bok, kom ihåg att fylla i lappen längst bak med information om vem boken tillhört och varifrån den kommit . På så sätt gör du det lite roligare och intressantare för nästa passagerare att plocka med den.