Sommar. Rabarberpajen kryddas med kardemumma och toppas med marängsmet och jordgubbar. Foto: Dan Strandqvist

Mat smakar bättre på en filt utomhus

Vår, sol och blå himmel. Så här års längtar vi ut i naturen, till friheten, havet och de friska vindarna.

Packa en picknickkorg, stoppa ner lite mat, saft, kaffe och en flaska vin. Njut av maten som serveras kall med enkla bestick, glas och servetter i engångsmaterial. Uteliv brukar väcka matlusten och kittla smakkörtlarna. Plötsligt smakar allt så mycket bättre. Bjud på en matig bacon- och äggsmörgås, knäckebröd med salta pålägg, rabarbersaft och kex, rostbiff och potatissallad, oliver, körsbärstomater, morotsstavar och ostkuber. Lite lyx serveras till kaffet, rabarberpaj med maräng.

Hemlagad rostbiff och potatissallad

För 6–8 personer: 1 1/2 kg potatis av fast sort, 2 1/2 dl majonnäs, 5 dl crème fraiche, 1 msk fransk senap av Dijontyp, 2 msk fint strimlad purjolök, 1 msk hackad inlagd kapris, 1 msk hackad persilja, 1 tsk vitvinsvinäger, salt och svartpeppar.

Att äta till: Blandad sallad med isbergssallad, gurka, groddar och tomat, pickelsgrönsaker.

Gnid in köttet med kryddorna. Stick in en stektermometer i tjockaste delen, lägg steken på ugnsfast fat och sätt in allt i 140 graders ugn. Stek köttet tills kärntemperaturen är cirka 56 grader. Ta ut köttet och svep in det i folie. Låt det sedan ligga i minst 30 minuter innan det skivas upp. Bäst blir det om köttet får svalna helt.

Skala och koka potatisarna. Häll upp och låt dem kallna helt. Blanda majonnäs och crème fraiche. Smaksätt med fransk senap, purjolök, kapris, persilja och vinäger. Dela potatisarna i bitar och vänd ner i majonnäsblandningen. Smaka av med salt och peppar. Kyl potatissalladen före servering.

Rabarberpaj med marängtopp

För 4 personer: Till pajdegen: 125 g smör, 4,5 dl vetemjöl, 1 äggula, 3 msk strösocker, 2 1/2 msk vatten.

Till fyllningen: 400 g rabarber, 1 dl strösocker, 1 dl gelésocker, 3 msk potatismjöl, 2 tsk stött kardemumma.

Till marängtoppen: 3 äggvitor, 1 1/2 dl strösocker.

Till garnering: 15–20 jordgubbar.

Kör ihop pajdegen i matberedare eller knåda snabbt ihop den för hand. Lägg degen svalt en timme innan utbakning. Blanda centimeterstora bitar av rabarber med de båda sockersorterna, potatismjöl och stött kardemumma. Låt blandningen stå en knapp timme. Kavla ut degen och klä en låg pajform (28 cm diameter), gärna med löstagbar botten. Nagga bottnen med en gaffel och lägg i rabarberfyllningen. Grädda pajen på låg fals i 200 graders ugn i 25 minuter. Ta ut och låt pajen svalna något. Vispa äggvitorna till skum och tillsätt sockret i omgångar. Bred ut marängsmeten över pajen och ställ in den i 250 graders ugn i cirka 5 minuter. Marängen ska få färg men inte bli bränd. Kyl kakan före dekorering med jordgubbar och servering.

Rabarberdricka

3 flaskor: 1 kg rabarber, 2 l vatten, 4 kryddnejlikor eller en bit ingefära, ca 1 1/2 dl socker, 1 citron.

Skölj och skär rabarbern i små bitar. Koka upp vattnet och rabarbern och tillsätt nejlikor eller ingefära. Låt det sjuda cirka 10 minuter. Sila den varma saften och rör ner sockret. Låt den svalna och smaka av med pressad citron.

Knäckebrödssnacks med sill


12–15 stycken: Hårt men tunt knäckebröd, matjessillfilér i olika lag (dill, senap, lök, rom), 3 kokta ägg, smör, 1/2 hackad rödlök, salt, 1 dl gräddfil, små kokta kalla potatisar, gräslök.

Bryt knäckebrödet i mind­re bitar och skär sillen i bitar. Lägg en enkel sillbit med gräslök på några knäckebrödsbitar. Gör en matigare version med fyllning på resten av knäckebröden. Mosa ägg, rödlök, salt och blanda med mjukt smör. Dela potatisen och skär sillen i bitar. Fördela äggmoset på brödbitarna, klicka på gräddfilen och lägg på potatis och sillbitar. Garnera med dill eller gräslök.

Knäckebrödssnacks med lax

12–15 stycken: Hårt men tunt knäckebröd, 2 avokador, salt, svartpeppar, 1/2 lime, 1 dl crème fraiche, 200 g skivad lax, färsk dill.

Bryt knäckebrödet i mindre bitar. Dela avokadofrukterna, gröp ur och mosa fruktköttet. Salta, peppra och pressa i lite limesaft. Bred röran på brödet och klicka på crème fraiche. Lägg laxskivorna ovanpå och garnera med dillkvistar.

Bröd med bacon och ägg

För 4 personer: 4 ägg, 1 paket bacon, brödskivor eller semlor, grönsallad, parmesanost.

Stek äggen på bägge sidorna och lägg åt sidan. Stek bacon och låt det rinna av på hushållspapper. Låt det kallna. Dela brödet, lägg på sallad, ägg och bacon. Riv rikligt med parmesanost över och lägg ihop bröden eller semlorna.