Niclas Lindström. Foto: Niklas Tallqvist

Dagens paradmakare: Borgbacken är favoritstället i Helsingfors

Dagens paradmakare Niclas Lindström, 11, fyller sin tillvaro med sport och kompisar. Han tecknade en hyllning till hemstaden Helsingfors som rymmer det mesta.

Alla femteklassare i Haga lågstadium ombads rita en paradbild för dagens specialtidning och eleverna satte i gång med frenetisk iver.

Resultatet var strålande. In strömmade 22 teckningar med glada människor, finurliga småkryp och bokstäverna HBL i olika fantasifulla konstellationer. En del elever hade satsat på att rita läckra bakverk och läskande drycker i somriga färger, andra körde med mer stramt grafiska element i blyerts.

Juryn, bestående av visuella Hbl-ögon, hade knutar i magen och desperation i blicken när den slutgiltiga bilden skulle väljas. Men till slut var alla överens: Niclas Lindströms ode till Helsingfors får pryda första sidan av Hbl den här speciella tisdagen.

Bilden öppnar många fönster till årets designhuvudstad i världen, alla kan upptäcka något bekant men kanske också något nytt i den. Dessutom är teckningen noggrant gjord. Det märks att pennan har förts av en som inte fuskar sig fram i livet.

Själv säger paradmakaren att han hittade inspirationen på nära håll.

– Jag satt och tittade runt i mitt rum, på vilka saker jag har där. Och så fick jag lite idéer av pappa och min syster. De påpekade bland annat att det inte får vara för mycket sport i bilden. Jag sportar nämligen hela tiden, säger Niclas Lindström.

De bästa sakerna i livet är gratis och nära, brukar man säga och tydligen gäller det även för den här unge mannen. Eller tja, kanske allt inte varit gratis men åtminstone var fjärrkontrollen som fastnade på bilden nära:

– Jag satt helt bredvid teven så därför kom den med. Dessutom tittar jag mycket på sport.

Helsingfors stadsvapen kände Niclas till sedan tidigare och likaså ville han plocka in olika element av musik och kultur. Varifrån nyckelpigan kom vet han däremot inte. Någon partibok har han åtminstone inte.

Även hemstadens kollektivtrafik finns med på ett hörn.

– Metrotabellerna är jag extra nöjd över. Själv brukar jag inte använda metron och har aldrig åkt metrolinjen från början till slut. Vi bor precis bredvid Hoplax station och till skolan promenerar jag.

Att röra på sig är en naturlig del av vardagen för Niclas. Han spelar basket och hänger med kompisarna på sin fritid. I skolan är gymnastik favoritämnet och en nia i teckning säger också något om hans intressen.

– Designhuvudstadsåret har jag förstås hört om, men så här på rak arm kan jag inte komma på något speciellt som jag skulle kunna säga om det.

Att design av någon form kommer att ingå i Niclas Lindströms egen framtid är inte helt uteslutet.

– Jag har tänkt på att bli kock, eller att syssla med teckning. Det skulle till exempel vara roligt att rita bilderna till en barnbok någon gång.