Niclas Lindström. Foto: Niklas Tallqvist

Dagens paradmakare: Borgbacken är favoritstället i Helsingfors

Dagens paradmakare Niclas Lindström, 11, fyller sin tillvaro med sport och kompisar. Han tecknade en hyllning till hemstaden Helsingfors som rymmer det mesta.

Alla femteklassare i Haga lågstadium ombads rita en paradbild för dagens specialtidning och eleverna satte i gång med frenetisk iver.

Resultatet var strålande. In strömmade 22 teckningar med glada människor, finurliga småkryp och bokstäverna HBL i olika fantasifulla konstellationer. En del elever hade satsat på att rita läckra bakverk och läskande drycker i somriga färger, andra körde med mer stramt grafiska element i blyerts.

Juryn, bestående av visuella Hbl-ögon, hade knutar i magen och desperation i blicken när den slutgiltiga bilden skulle väljas. Men till slut var alla överens: Niclas Lindströms ode till Helsingfors får pryda första sidan av Hbl den här speciella tisdagen.

Bilden öppnar många fönster till årets designhuvudstad i världen, alla kan upptäcka något bekant men kanske också något nytt i den. Dessutom är teckningen noggrant gjord. Det märks att pennan har förts av en som inte fuskar sig fram i livet.

Själv säger paradmakaren att han hittade inspirationen på nära håll.

– Jag satt och tittade runt i mitt rum, på vilka saker jag har där. Och så fick jag lite idéer av pappa och min syster. De påpekade bland annat att det inte får vara för mycket sport i bilden. Jag sportar nämligen hela tiden, säger Niclas Lindström.

De bästa sakerna i livet är gratis och nära, brukar man säga och tydligen gäller det även för den här unge mannen. Eller tja, kanske allt inte varit gratis men åtminstone var fjärrkontrollen som fastnade på bilden nära:

– Jag satt helt bredvid teven så därför kom den med. Dessutom tittar jag mycket på sport.

Helsingfors stadsvapen kände Niclas till sedan tidigare och likaså ville han plocka in olika element av musik och kultur. Varifrån nyckelpigan kom vet han däremot inte. Någon partibok har han åtminstone inte.

Även hemstadens kollektivtrafik finns med på ett hörn.

– Metrotabellerna är jag extra nöjd över. Själv brukar jag inte använda metron och har aldrig åkt metrolinjen från början till slut. Vi bor precis bredvid Hoplax station och till skolan promenerar jag.

Att röra på sig är en naturlig del av vardagen för Niclas. Han spelar basket och hänger med kompisarna på sin fritid. I skolan är gymnastik favoritämnet och en nia i teckning säger också något om hans intressen.

– Designhuvudstadsåret har jag förstås hört om, men så här på rak arm kan jag inte komma på något speciellt som jag skulle kunna säga om det.

Att design av någon form kommer att ingå i Niclas Lindströms egen framtid är inte helt uteslutet.

– Jag har tänkt på att bli kock, eller att syssla med teckning. Det skulle till exempel vara roligt att rita bilderna till en barnbok någon gång.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.