EM-medaljörerna Mathilda Lindholm med Iikka Heino. Foto: Henri Lehtonen

"Badminton kräver mycket"

Mathilda Lindholm började spela badminton som fem­åring och har nu ett par hundra medaljer som trängs där hemma. Den här artikeln är en del av Hbl:s specialsatsning på Helsingforsdagen den 12 juni 2012 och skriven av femteklassare i Haga lågstadieskola.

Mathilda Lindholm vann tillsammans med sitt par Iikka Heino Europamästerskapet i mixed för unga under 17 år i november. I finalen i Portugal vann de över ett ryskt par.

Varför började du spela badminton?
– Mamma var tränare och jag kunde inte stanna ensam hemma så jag kom med till hallen och började själv spela som 5-åring.
Vilka tävlingar har du varit med i och hur många har du vunnit?
– Jag har cirka 200 medaljer och första gången jag tävlade utomlands var jag sju år. Jag har vunnit tävlingar i Holland, Ungern, Lettland, Portugal, Belgien, Estland, Sverige och Danmark. Jag har varit med i sju Europamästerskap. När jag var elva år vann jag FM-guld i klassen under sjutton. Jag har tjugo FM-guld i olika åldersklasser.
Varför är badminton en rolig sport?
– Jag tycker att det är jätteroligt att spela för att man måste kunna många saker, till exempel slå hårt med racketen och vara vig, snabb, stark och ha ett taktiskt tänkande.
Är det spännande att spela mot främmande människor?
– Ja, man får mycket vänner och det är roligt när man inte vet hur motståndaren spelar.
Hur många gånger om dagen tränar du?
– Jag har träningar två gånger om dagen: en gång på morgonen före skolan och en gång på kvällen efter skolan. Varje träning tar 2–5 timmar.
Vem är din största idol?
Michael Phelps (simmare) och Usain Bolt (löpare).
Vilket är ditt favoritgodis?
– Salmiak och lakrits.
Vilket är ditt favorit-tv-program?
– Salatut elämät och Desperate Housewives plus amerikanska action-tv-serier, till exempel CSI. Och filmer som baserar sig på verkliga händelser.
Hurdan var du själv i femman?
– Jag var inte så bra i skolan, men jag var social och snäll. Jag var lite som jag är nu – fast mindre!
Var du nervös före den här intervjun?
– Jag har gett så många intervjuer att jag har blivit van, så nej.