Strandliv. Skugga är det bästa solskyddet för småbarn. Solskyddskläder och solkrämer råder det olika uppfattningar om. Många experter är ändå eniga om att det mest skadliga är att barnet bränner sig. Foto: Colourbox

Känslig barnhud behöver solskydd

Barn har känsligare hud än vuxna. Därför är det viktigt att skydda de små i solen. Skugga, kläder och solkräm är medlen.

Solen är härlig men UV-strålarna kan vara farliga. Barnens hud motsvarar den allra känsligaste hudtypen hos vuxna, och forskning visar att det är speciellt allvarligt att bränna sig som barn eller ung.

Enligt Liisa Pylkkänen, överläkare på Cancerorganisationerna, kan solbränna leda till allvarliga hudförändringar och i värsta fall hudcancer senare i livet.

Metoderna att skydda barnen är många och råden delvis motstridiga. Pylkkänen betonar vikten av skugga.

– Barn under 2 år ska man helst inte utsätta för direkt solljus alls.

Mellan klockan 11 och 15 är UV-strålningen som starkast. Då är det klokt också för större barn att ta en siesta i skuggan.

Kläder är något Pylkkänen betonar.

– Man kan gott klä barnen i tätt men tunt material på stranden.

En bredbrättad hatt behövs och Liisa Pylkkänen talar varmt för solglasögon på barn eftersom också ögonen kan skadas i solen.

Om inte dessa skyddsåtgärder räcker behövs solkräm. Då gäller det enligt Pylkkänen att använda solskyddsprodukter avsedda för barn. De ska skydda mot både UVA- och UVB-strålning. Det är viktigt att använda en hög solskyddsfaktor, minst 20 men också 30 eller 50 är vanligt.

Åldersgränser

En rätt allmän rekommendation i Finland är att man inte ska använda solkräm på barn under två år eftersom kemikalierna kan ta sig vidare i kroppen via huden. Det säger till exempel Cancerorganisationerna.
I Sverige nämner man på flera håll ett år och på Teknokemiska föreningen i Finland ger man ett halvt år som gräns.

Katja Kiuttu är utbildare på ACO, Apotekens Composita, som säljer bland annat hudvårdsprodukter. Hon tycker att solkräm kan användas på barn över sex månader, om det behövs.

Vi vill helst inte att barn under två år ska vistas i solen.

– Vi vill helst inte att barn under två år ska vistas i solen, men om de gör det är det bättre att använda solskyddskräm än att de bränner sig. För det vet man med säkerhet ökar cancerrisken.

Kemikalier

Om solskyddsmedlens sammansättning råder det olika uppfattningar. Länge rekommenderade man enbart solkrämer med fysikaliska filter – vanligen titandioxid – till barn.

Men en genomgång av solskyddspreparat på ett apotek och en kosmetikavdelning ger vid handen att det finns få sådana krämer. Många har i stället en kombination av kemiska och fysikaliska filter.

Det beror enligt Katja Kiuttu på att det är svårt att tillverka krämer som har enbart fysikaliska partiklar, samtidigt som de ger ett tillräckligt högt UVA-skydd enligt EU-regler.

Teknokemiska föreningens slutsats är att både kemiska och fysikaliska filter är trygga för barn.

Det här med kemikalier är inte helt okomplicerat. För några år sedan lyfte Naturskyddsföreningen i Sverige upp att speciellt det fysikaliska filtret zinkoxid kan vara giftigt i miljön.

Nyligen granskade norska Foreldre & Barn solkrämer för barn och kom fram till att några populära märken innehöll hormonstörande kemiskt UV-filter och parabener.

Maria von Willebrand-Bäckman som är medicine doktor och specialist på hudsjukdomar är lugn.

– Jag anser att det skydd som solkräm ger är större än deras möjliga skadliga effekter.

UV-kläder

Sedan några år finns det kläder med UV-filter. Liisa Pylkkänen ser dem inte som en nödvändighet utan menar att man kommer långt med vanliga kläder, om man i övrigt följer råden hur man skyddar barnen.

På Reima som tillverkar solskyddskläder för barn är man av annan åsikt.

Marknadsföringschef Riika Paakkanainen säger att en vanlig T-tröja kan ha så låg solskyddsfaktor som 5–10. Reimas kläder är faktor 50 och Hyphen, som är ett stort märke på området, 80.

Om man undviker den varmaste tiden en vanlig soldag i Finland klarar man sig kanske med vanliga kläder.

– Om man undviker den varmaste tiden en vanlig soldag i Finland klarar man sig kanske med vanliga kläder. Men åker man till södern med ett litet barn och det får leka fritt ute så är solskyddskläder nödvändiga.

Maria von Willebrand-Bäckman tycker att solskyddskläder som man kan simma med är säkrare och enklare än kombinationen baddräkt och solkräm.

– Speciellt om barnet ligger i vattnet mycket så sköljs solkrämen bort.