Fiskburgaren. Emma Metzner och Emma Skreslett låter sig väl smaka. Foto: Kjell Svenskberg

Raseburgaren …– mat med unik smak

Den fiskbaserade raseburgaren slank ned med fart i skoleleverna i Raseborg i går, även om det fanns de som rynkade på näsan. I Ekenäs högstadieskolas matsal står husmor Christel Sundqvist röd om kinderna.

– Allt är slut. Det var en framgång. Jag var så nervös för hur eleverna skulle ta emot den att jag inte kunde sova ordentligt. Vad jag hörde av korridorsnacket var att de var lite skeptiska. Men nästan alla gillade den. Det var inte mycket som gick till spillo. I högstadiet hade man gjort burgarna färdiga i pappersfickor så att eleverna kunde äta med händerna.

– Det gick snabbare på det viset. Det var ju meningen att eleverna skulle äta allting.

Raseburgaren som har tagits fram av den gastronomiska föreningen Gastro Nostra består av en fiskbiff på gös, chili- eller gurkkryddad gräddsås, salladsblad och tomat samt en speltsemla. Föreningen vill lyfta fram god, närproducerad mat. I går fick alla 3 500 skolelever i Raseborg äta burgaren till skollunch.

– Den här kostade säkert omkring 2 euro styck, medan en normal matportion lagas för 80 cent, så billig mat är det inte.

Och storätarna i tonåren blir inte mätta på en portion, säger Christel Sundqvist, som själv tyckte mycket om den.

– Den har en unik smak. Jag har aldrig ätit sådant här förut, säger Laura Törnroos från 7e.

Hennes kompisar Isabelle Mannström, Jasper Renman och Alma Häggman håller med. De skulle gärna äta en raseburgare oftare och har ingenting emot fisk.

– Lax är bäst, säger Jasper Renman.

Glada miner

På andra sidan gatan, i den stora Seminarieskolan är det också mest glada miner i matsalen.

– Det är jättegott alltihopa och roligt när man själv får sätta ihop den, säger Eric Lönnqvist och hugger tänderna i burgaren.

De flesta väljer att äta den med fingrarna, även om kniven lätt går igenom den porösa semlan, som får tio plus i betyg av de flesta.

Vanja Wasilijeff rynkar lite på näsan.

– Jag tycker inte om fisk, säger hon.

– Den är god och tillräckligt kryddad, säger för sin del Ronja Tallroth.

– Jag tycker att den kunde ha mera kryddor, säger Viktor Nyberg, som är en van fiskätare.

– Rökt abborre som vi fiskat själva på stugan är bäst.

Alla elever lämnar in ett enkätsvar på vad de tyckte om raseburgaren. Skalan gick från jättegod till äcklig.

I klass 1 A hade omkring hälften av de 20 eleverna skrivit ”så där” i sitt svar, medan det också fanns de som gav fulla poäng.

Kate Modig som är ekonomiföreståndare säger för sin del ”helt okej” om burgaren.

– Fisken borde ha varit laktosfri i stället för laktosfattig och semlan borde inte ha innehållit ägg – då skulle allt ha varit perfekt. Omkring 20 procent av barnen har dieter i vår skola och här finns 60–70 barn som har laktosfri diet.

I sommar kommer man att kunna beställa raseburgaren på en del restauranger i regionen. Gourmetversionen innehåller både vispgrädde och getost och är fluffigare till sin konsistens och chefens kryddning kommer att märkas i smaken.