Tor Wennström

Basgarderob bästa skyddet mot klädhamstrande

Har du kläder med prislappar hängande i skåpen? Du är inte ensam om detta i-landsproblem. Svenskarna äger oanvända plagg för över tre miljarder euro liggande. Enligt stilsäkra minimalisten och stilbloggaren Carita Alfthan är en basgarderob lösningen. Men även hon begår shoppingmisstag.

Trots att intresset för återvinning har ökat slänger helsingforsare årligen mer än fem kilo kläder, skor och väskor per person. Hur mycket kläder vi köper men aldrig använder är svårare att räkna ut. Enligt en svensk undersökning köper svenskarna kläder som de aldrig använder för över tre miljarder euro. Det blir outnyttjade kläder och skor för ungefär 550 euro per person. Undersökningen gjordes av undersökningsföretaget Yougov på uppdrag av auktionssajten Tradera. 1 021 svenskar mellan 18 och 64 år deltog.

Nästan två av tre tillfrågade i undersökningen svarade att de köpt kläder som de sedan aldrig tagit i bruk. Åtta av tio hade impulsköpt kläder som de sedan ångrade att de köpte.

Helsingforsaren, stilbloggaren och artenomen Carita Alfthan har en sällsynt minimalistisk garderob. På en helvägg i sovrummet i tvårummaren på Drumsö har hon riggat upp öppna hyllor och räcken för sina vita skjortor, svarta kjolar, några klänningar, många skor och väskor. Här samsas Marc Jacobs, Michael Kors och Calvin Kleins skapelser med plagg från H&M och Zara. Sambons kläder förvaras bakom stängda dörrar.

Alfthans tips till klädhamstrare att tänka i basplagg. Många av de kläder hon äger i dag hoppas hon kunna dra på sig ännu i medelåldern.

– Mina vänner brukar säga att jag har en ovanligt liten garderob. Jag är en materialfreak med klassisk stil. Jag försöker köpa basplagg med lång livstid och lägger ner mycket tid på klädvård.

Det som slår en är den totala avsaknaden av noppiga strumpbyxor, skrynkliga tröjor eller färggranna urväxta t-tröjor.

– Jag har inte så mycket onödigt, bara några mysplagg. En del gamla kläder att måla i har jag fört till min pojkväns ställe på landet.
Alfthan förvarar väskorna i sina dammskydd med fyllning så de håller formen och putsar skorna innan de sätts i sina lådor för vintern. På vinden hänger hennes rockar i klädpåsar i väntan på rätt årstid.

Här blir du av med kläder skor
  • Härbärgen för missbrukare och bostadslösa tar gärna emot manskläder, också kalsonger och strumpor. För till exempel till härbärget i Sandudd på Sanduddsgatan 5 B, innergården.
  • Boenden för ensamkommande asylsökande flyktingbarn tar gärna emot hela och rena kläder som passar tonåringar, främst pojkar. De kan också hämta kläderna. Kontakta till exempel stödbostäderna Siltatalo i Esbo.
  • Mattvävare tar gärna emot lakan och stora klädesplagg. Kontakta en församling eller pensionärsförening.
  • Delta i Städdagen nu på lördag.
  • Sälj på nätauktion på till exempel: huuto.net, pryltorg.fi, blocket.se.
  • Starta eller gå med i en köpes/säljes/bortges/bytes-tråd på Facebook.
  • Starta ett bloppis (bloggloppis) eller ordna en klädbytarkväll med vännerna.
  • Donera hela och rena saker till Fida, UFF eller Emmaus. För anting­en direkt till affären eller packa i påsar och dumpa i insamlingslådorna.
  • Sälj på en etablerad loppmarknad eller ett park- eller gårdsloppis.
  • Sälj på syrransgarderob.fi.

Ingen impulsshopping

Många lär vara av annan åsikt, men Alfthan anser inte att hon lägger ut mer pengar på kläder än gemene man.

– Jag köper väl något nytt varje månad, men absolut inte varje vecka. Jag sparade skatteåterbäringen från december och i våras köpte jag en dyr trenchcoat jag trånat efter länge. Vissa månader köper jag bara strumpbyxor och underkläder.

Trots sitt stora intresse för kläder skulle Alfthan absolut inte kalla sig själv en shopoholic eller impulsshoppare. Modets nycker lämnar henne rätt oberörd och hon har rätt sällan tid för shopping.

– I provrummet brukar jag fråga mig själv om jag skulle sätta på mig plagget på en middag samma kväll. Är svaret "nej, men kanske i sommar när jag är blond eller om jag flyttar till Australien" försöker jag hänga tillbaka plagget.

Syndar också

Men också denna stilsäkra minimalist har köpt många plagg som förblivit oanvända. Prislappen tenderar att bli hängande på de mera färggranna och mönstrade plaggen.

– Jag måste försöka sluta tvinga mig själv att köpa kläder med mönster och färg.

Alfthan har till skillnad från många andra inga problem med att avstå från sina kläder.

– Jag brukar tänka att det är synd om plagget om det inte används. Bättre då att det går till någon annan. Vid flytt har jag gått igenom gamla saker, sålt på loppis och fört till UFF:s lådor. Det mera dyrbara har jag sålt på Huuto.net och jag funderar även att pröva på Syrrans Garderob.

Alfthans mamma har brukar ibland ärva hennes skor och hon ordnar också klädbyteskvällar med kompisarna.

– Köper jag något dyrare, som jag inte kommer att använda, tar jag inte bort lappen, säger Alfthan.