Foto: Tor Wennström. Hunden Svenni på den hundvänliga pubben Hilpeä Hauki i Bergäll där ägarna får ta med sina hundar på krogen.

Fyrbenta har sitt eget hörn på krogen

Restaurangerna som välkomnar hundar gör inget väsen av sig. Djungeltelegrafen sköter marknadsföringen. Och så lär det förbli.

Sedan årsskiftet tillåts hundar och katter och andra husdjur följa med sin ägare in på krogen – såvida krogen själv har valt att släppa in de fyrbenta.

Men hur vet man vilka krogar som släpper in husdjuren?

– Det finns inget register över vilka krogar och restauranger som släpper in hundar och katter, säger Veli-Matti Aittoniemi, vd för Turism och Restaurangförbundet MaRa.

Aittoniemi betvivlar att ett sådant kommer att upprättas, såvida ingen uttryckligen begär det. Därmed finns det inte heller någon statistik över hur många Helsingforskrogar som valt att öppna dörren även för husdjuren.

– Det är mycket jobb att få fram den statistiken och frågan är om det är någon nytta med den.

Aittoniemi uppskattar grovt att tio procent av restaurangerna på ett eller annat sätt tillåter husdjur.

– Sommartid kan andelen vara större då uteserveringarna är lättillgängliga även för de fyrfotade.

Aittoniemi har själv ingen radikal åsikt om hundar på krogen.

– De bekommer mig inte om de finns eller inte, men jag är en ganska ovanlig restaurangbesökare, säger han med hänvisning till sitt yrke.

– Jag bestämmer inte restaurangvalet på basis av om krogen tillåter hundar eller inte, men det kan vara skillnad på typen av restauranger huruvida de passar in eller inte. Jag tycker att det är krögarens sak att avgöra om hundar är välkomna.

Stockmans kundtjänst får ta emot en del klagomål om hundar.

– Alla har sina åsikter, konstaterar Hanna Pälviä i kundtjänsten.

Varuhusdirektör Tuija Wänttinen anser inte att problemen är särskilt stora. Varuhuset tillåter hundar i varuhuset men inte på delikatessen, i restaurangerna eller i kaféerna.

Med Hilpeä Hauki i Berghäll hittar Hbl däremot en krog där vår alltid glada fyrfotade italienskättade medarbetare släpps in. Husse är inte med och den glada vovven sveper in med storm, då reportern inte är snabb nog i vändningarna. Han går rakt på stamkunden Topi Linkala som sitter i en knut med skylten ”Koiran Kulma”, hundhörnet.

Och han är välkommen. Vår italienare får snusa på kvällstidningen som vilar i Linkalas famn.

– Jag brukar skriva i insändarspalterna att hundens ägare har mera mjäll i håret än hunden har i pälsen, som svar till folk som klagar på att hundarna är besvärliga för folk med allergier.

Ett raskt svansvift senare står vår kära medarbetare och äter hundgodis ur barmästare Laura Setäläs hand. Själv har hon katter hemma. De går inte på krogen.

Hundarna kommer och går däremot dagligen till Hilpeä Hauki med sina hussar och mattar och enligt Setälä har det aldrig uppstått några problem.

– Oftast sitter det en hund i hörnet, konstaterar hon.

En nyss inkommen kvinna som beställer ett fredagseftermiddagsstop bekräftar utsagan och snart rabblas de fyrbenta gästernas namn upp: Frank, Staffi, Lemmy, Linda, Lappis …

Men någon marknadsföring av att hundar är välkomna förekommer inte. Det räcker med djungeltelegrafen.