Foto: Cata Portin. Nycirkusartisterna Rony Addadi och Teemu Riihelä tjuvstartar säsongen, men snart kan vem som helst åka runt på nöjesfältet.

Om tio dagar …snurrar karusellerna

I år slår Borgbacken upp portarna lite tidigare än förr, men så vill stiftelsen bakom nöjesparken också dra in mer pengar än i fjol.

Årets giv på Borgbacken i Helsingfors är den förnyade restaurangvärlden, som blivit berömd redan innan borden kommit på plats. De fem restauranger som ska drivas av erkänt goda köksmästare bjuder på allt från inhemsk mat till Medelhavsmiddagar och sushi. På de fem restauranger som öppnar i bottenvåningen i huset Kastrullen ska gästerna kunna sitta tillsammans även om rätterna beställts från olika krogar.

– Åtminstone till en början, säger krögaren Kim Heiniö, motorn bakom restaurangkonceptet. Heiniö tror också att priserna kommer att ligga mellan 10 och 30 euro per rätt.

Genom att satsa på matkulturen och snygga upp omgivningarna vill Borgbacken dra in nya besökare.

– Vi vill vara attraktiva också för dem som inte vill åka i alla apparater, utan bara njuta av gemensam tid i trevlig omgivning med möjlighet att äta gott och njuta av underhållning, säger Risto Räikkönen, vd för stiftelsen Barnens Dag, som driver nöjesfältet.

Målet är att etablera Borgbacken som stadens gemensamma vardagsrum i samma anda som Tivoli i Köpenhamn eller Liseberg i Göteborg. Några nya maskiner att åka i presenterar nöjesfältet inte i år, men en ny scen för olika uppträdanden har vuxit upp och spelområdet Kinect & Xbox har snyggats upp.

Borgbacken i år
  • Den 21 april klockan 13 öppnas portarna.
  • 3,5 miljoner euro vill nöjesparken kunna skänka till barnskyddet. I fjol var summan 3,3, miljoner euro.
  • 1 miljon besökare hoppas stiftelsen bakom nöjesfältet kunna locka.
  • 154 dagar räcker säsongen.

Den 21 april får publiken ge sig till tåls till klockan 13, för under förmiddagen ska först 6 500 inbjudna barn åka karusell hela förmiddagen. Vid 17-tiden blir det full rulle med öppningskonsert. Till den har Ville Pusa samlat ihop artister som ska förnöja de flesta.

– Gammalt och nytt. Pop och rock. Tv-kändisar som Kimmo Härmä och Antti Matikainen, men också Michael Monroe, räknar Pusa upp och hoppas att upplevelserna ska bli minnesvärda.

– Som för min mamma. Hon hörde Paul Anka på Borgbacken år 1959 och pratar fortfarande om det.