Foto: Hbl/Dan Andersson. Eija Mannila och Timo Luostarinen från Åbo har deltagit i Helsinki Vintage sju gånger. Hemma i Åbo har de en vintage-butik.

Filmstjärneglamour och vintage-rock …på Kabelfabriken

– Vintage är ett sätt att leva, säger Timo Luostarinen som iklädd en jeans-overall och tweedhatt söp in den färgglada stämningen från en svunnen tid under Helsinki Vintage-evenemanget på Kabelfabriken.

Den bolmande rökmaskinen sveper in hallen i ett ljust töcken då de kostymklädda musikerna med brylkrämsfrisyr i bandet Million Dollar Tones drar i gång sin show. Hallen i Kabelfabriken hade i går förvandlats till en oas för dem som saknar stilen från 1900-talets förra halva och utgående från antalet besökare är det många som gör det. Förutom kläder, både äkta vintage och nyproduktion, fanns alla tänkbara accessoarer från väskor, skor och smycken till filmaffischer, porslinsföremål och leksaker till salu.

Camilla Nyroth kom till Kabelfabriken för att en vän föreslog att de skulle gå dit.

– Jag tycker nog om vintage men inte på mig själv. Ska ändå köpa lite kläder, här finns så ljuvliga färger och jag gillar att mixa.

En som definitivt tycker att det var bättre förr är Timo Luostarinen från Åbo. Han och frun Eija Mannila, som har hand om ett försäljningsstånd för vintage-klänningar och dräkter, har deltagit i Helsinki Vintage alla de sju gånger evenemanget har ordnats.

– Min fru är sömmerska så hon säljer både äkta gamla kläder och nya sydda med vintage-tyger och gamla mönster, säger Timo Luostarinen.

För honom började vintage-intresset med musiken. Han samlar vinylskivor med äldre rock och är gitarrist i ett band som spelar blues, jazz och rock’n’roll från 1950-talet och tidigare.

Men den gamla stilens lockelse har spridit sig bortom musikintresset.

– Vårt hem är inrett i 50-talsstil och jag kör en gammal motorcykel. Vår bil är inte vintage men ibland känner jag lockelsen att köpa ett äldre dollargrin.

Gammal Hollywoodglamour

Burleskartisten Sandy Jungle sitter i Anita Herukkas frisörsstol. Under arbete är en vågfrisyr i 1920–1930-talets anda.

– Ondulerat hår här är en traditionell filmstjärnefrisyr, tänk till exempel Marlene Dietrich, säger Herukka.

Sandy Jungle ska snart uppträda i Pinkki Paplaris frisyruppvisning men även för sin vardagliga stil söker hon vägledning från de gamla filmstjärnornas värld.

– Vintage-känslan är charmerande, jag söker inspiration till min egen frisyr och makeupstil från den gamla Hollywood-glamouren. Om jag har tidig väckning orkar jag inte alltid men om jag hinner försöker jag åtminstone locka håret. På mitt vanliga jobb är det ingen som rynkar på ögonbrynen om jag går klädd i vintage-stil.

Lugnare än fotboll

Alla evenemang behöver ordningsvakter och i går var det de äldre herrarna Osmo Tuorila och Markku Sundell från idrottsföreningen Helsingin Jyry som höll ett vakande öga på vintage-folket.

– Här är en mycket behaglig stämning. Vi får titta på kommersen och njuta av musiken.

– Vi har flera gånger skött om ordningen på Olympiastadion och speciellt under fotbollsmatcher brukar det ibland bli oroligt men här är det lugnt och trevligt.

Börjar vintage-stämningen smitta av sig på er också?

– Visst, Osmo börjar vara vintage allt igenom, säger Sundell med ett skratt.