Blåkulla. Årets påsköl har anlänt och är i år till största delen skandinaviska.

Påsköl …med kraft och krydda

Årets påsköl har anlänt och är i år till största delen skandinaviska. Påskölsseden går många generationer tillbaka. Traditionellt har det alltid varit frågan om starkare öl men i dag kan ett påsköl se ut lite hur som helst. Låt det väl smaka!

Gouden Carolus Easter Beer, Het Anker, Belgien.

Betyg: 3 stjärnor
Köp i: Alko och pub

Bryggeriet i staden Mechelen har anor från 1400-talet. I dag går en stor del av produktionen till export och bryggeriets öl kan dyka upp lite varstans i världen. Het Ankers påsköl är en mörk belgisk kryddad ale. I aromerna hittar man lakrits och anis. Den söta smaken domineras av anisen, men man hittar också torkad frukt. Som helhet ett kraftigt kryddat påsköl som faller mig i smaken.

Påskebryg, Ørbæk Bryggeri, Danmark.

Betyg: 3 stjärnor
Köp i: Alko

Detta öl har återkommit de senaste påskarna till Alkos hyllor. Det är frågan om ett ekologiskt mörkt bocköl som passa bra med läckerheterna på påskbordet. Ölet har en maltig doft som fortsätter i smaken, en viss syrlighet finns också med. Ett gott öl. Årets version känns dock inte lika komplex som tidigare.

Vårhare, Svaneke Vårhare, Danmark.

Betyg: 4 stjärnor
Köp i: Alko

Bryggeriet på Bornholm firar vårens återkomst med att brygga en saison. Ölet har en grumlig, orange färg med ett vackert skum. Doften är kryddig och fruktig från den belgiska trappistjästen som använts. Smaken är fräsch med en trevlig bitterhet från humlen. Bästa ölet hittills av Svaneke!

Cream Stout, St. Peter’s Brewery, England.

Betyg: 4 stjärnor
Köp i: Alko

Cream stout är en sötare variant av öltypen stout, ofta sötad med laktos i och med att öljästen inte klarar av att fermentera laktosen. St. Peter’s variant innehåller dock ingen laktos. Färgen på ölet är nästan svart med ett beige skum. Doften är rostad malt och kaffe, aromerna fortsätter i smaken som också har en viss bananfruktighet av jästen. Ett mycket gott exempel på öltypen, dock inget äkta påsköl.

Kievari Mämmi 2012, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, Letala.

Betyg: 2 stjärnor
Köp i: Alko och pub

Det hela började 2009 som ett roligt experiment med att brygga världens första memmaöl. Mottagandet var så bra att bryggeriet sedan dess bryggt memmaölet till varje påsk. Årets recept är nytt, bryggeriet har troligen minskat på mängden memma och slutresultatet är en halvmörk lager med en viss rågsmak från memman. Som helhet ett ok öl som dock känns lite intetsägande och tråkigt.

God Påske, Nøgne Ø, Norge.

Betyg: 3 stjärnor
Köp i: Alko

Bryggeriet har uppnått en viss kultstatus bland ölentusiaster, dock verkar bryggeriet inte lida av prestationsångest utan introducerar nya intressanta öl i jämn takt. Detta påsköl är en hybrid av en belgisk ale och ett veteöl. Doften är kryddig med inslag av citrus. Smaken är fräsch med bananestrar och en trevlig humlegiva. Ett gott, somrigt, påsköl.

Blåkulla, Slottskällans bryggeri, Sverige.

Betyg: 3 stjärnor
Köp i: Matbutik

Bryggarna i Uppsala väljer att fira påsken med en dunkel, en mörk lager av tysk typ. Enligt bryggeriets hemsida är ölet dock bryggt med en alejäst. Doften är brödig med karamell från den använda malten, smaken domineras av malten och avslutas med en försiktig humlebeska. Ett bra matöl till påskbordet.