Festsallad. Päron, valnötter, avocado, macadamianötter, getost och bacon. Foto: Leif R.Jansson

Vintersallad med rostade, rustika smaker

Sallat eller sallad? Spontant tänker man att det är samma sak, men en sallad är både en färdig maträtt och en växt, medan sallat är en växt.

Sallaten tillhör släktet korgblommiga växter som består av över hundra arter där de vanligaste är isbergssallat och huvudsallat. Det dyker upp nya sorter i butikshyllorna hela tiden och ett bra sätt att testa är genom att odla själv i kruka i närheten av köket – inomhus på vintern och utomhus på sommaren. Minns att sallat förvaras bäst svalt i en plastpåse med lite vattendroppar i.

Sallad är nyttig mat. Vintertid vill man värma sig med en matig och robust sallad. Den får gärna kräva tuggmotstånd och bjuda på smaker som rostade rotfrukter, bönor, torkat kött och rökt fisk. Sommartid vill vi ha enkla, lätta sallader i vackra färger med sälta från oliver och fetaost, gärna tillsammans med solvarma tomater, krispiga gröna blad, grillad kyckling och ägg.

Och dressingen inte att förglömma, en smakrik dressing ger en lätt men god mättnad.

Festsallad
För 4–6 personer: 4 nävar bladspenat,  4 nävar rucolasallat,  2 nävar machesallat, 3 päron, 3 dl körsbärstomater,  2 avokadofrukter, 6 skivor bacon, knaperstekt och finhackad,  en stor eller liten bit getost, 50 g rostade pinjenötter, 50 g macadamianötter.

Dressing : 15 g socker,  20 g honung,  2 msk vitvinsvinäger,  2 msk vatten,  2 msk Worcestershiresås,  2 msk sweet chilisås,  30 g smör.

Lägg alla ingredienser till dressingen i en kastrull och koka upp. Låt småkoka i 15 minuter. Låt svalna. Lägg upp ett lager bladspenat, rucolablad och machesallat på varje tallrik. Putsa och skär päronen i klyftor. Bred ut dem över salladen. Dela tomaterna och bred ut dem i mitten av varje tallrik. Klicka ut getosten. Halvera avokadohalvorna eller gröp ur fruktköttet och lägg ovanpå tomaterna. Knaperstek baconskivorna, låt fettet rinna av på dubbla hushållspapper. Skeda upp dressingen över salladen. Rosta pinjenötterna snabbt, utan att bränna vid. …Strö finhackad bacon, pinjenötter och macadamianötter över salladen.

Potatissallad …med rom och lax

För 4 personer: 800 g mandelpotatis, 3 dl gräddfil, 100 g rom (löjrom, sikrom, regnbåge), 1 dl finhackad rödlök, 1 dl hackad dill, flingsalt, nymald vitpeppar.

Servering: 400 g gravad lax.

Koka potatisen, låt den kallna och dela den i mindre bitar. Blanda gräddfil, rom, lök, dill, salt och vitpeppar. Vänd ner blandningen i potatisen. Lägg upp potatissalladen i en skål eller på ett fat. Strö över hackad eller skivad rödlök och dill. Servera med skivad lax och en klick rom på toppen.

Rotfruktssallad med kött

För 4 personer: 2 dl hela speltvetekorn (dinkel), buljong till kokning, 1 kg rotfrukter (morötter, rödbetor, palsternackor, rotselleri, kålrot), 2 rödlökar, 2 msk rypsolja, 1 msk timjan, flingsalt, nymald peppar, gröna salladsblad.
 

Köttröra: 100 g kött (rökt renstek i tunna skivor, skivor av rostbiff, ankbröst eller skinka), 200 g rumsvarm philadelphiaost, 125 g kvarg, 2 tsk riven pepparrot, ½ dl hackad gräslök, flingsalt och nymald peppar.

Sätt ugnen på 225 grader. Börja med att koka speltvetekornen mjuka under lock enligt anvisningar på förpackningen, cirka 40 minuter. Tillsätt buljong i slutet av koktiden. Häll av överblivet kokvatten och låt grynen ånga av. Förbered en röra av köttet. Finhacka köttet. Blanda med resten av ingredienserna och smaka av med salt och peppar. Borsta rotfrukterna rena, skala rotselleri och kålrot. Skär i mindre bitar. Skala och klyfta löken.

Lägg allt på en plåt med bakplåtspapper, lägg rödbetorna för sig. Blanda med olja, timjan, salt och peppar. Rosta rotfrukterna i mitten av ugnen tills de är mjuka, cirka en halv timme. Rör om någon gång under tiden. Blanda rotfrukter och dinkelkorn och lägg på en bädd av salladsblad. Servera med till exempel rensteksröra.

Bulgursallad med bönor och nötter

För 4 personer: 2 dl bulgur, 200 g svarta bönor, 200 g vita bönor, 1 schalottenlök, 10 cocktailtomater, 100 g gröna bönor, 1 paprika, 1 dl valnötter, 1 knippe persilja, saften av ½ citron, 3 msk olivolja, salt och peppar, oliver.

Förbered bulgur enligt instruktionerna på förpackningen. Koka de gröna bönorna knappt mjuka i lättsaltat vatten. Dela cocktailtomaterna i halvor och skär paprikan och löken i små bitar. Hacka persiljan och valnötterna. Blanda allt tillsammans med olivolja och citronsaft i en skål. Smaka av med salt och peppar och dekorera med oliver.

Enkel lunchsallad

För 4 personer: 500 g pasta med fyllning (degknyten eller tortelloni/tortellini), 300 g tunnskivad gravad lax, 200 g getost (chèvre), cocktailtomater, frisésallad, färska dadlar, citron.

Koka pastan enligt anvisning. Dela osten i bitar och snurra in den i laxskivorna. Halvera dadlarna. Samla allt på en salladsbädd. Krama saften ur en halv citron och ge salladen en dusch.

Rödbetsquinoa med kyckling

För 4 personer: 400 g rödbetor, 2 dl quinoa, 5 dl hönsbuljong, 400 g kycklinglår, smör, flingsalt, nymald peppar, 300 g getost (chèvre), 250 g kvarg, 2 msk olivolja, 1 msk pressad citron, 1 skivad rödlök, 50 g rucola, 75 g valnötter.

Skala och skär rödbetorna i centimeterstora bitar. Skölj quinoan i hett vatten innan kornen kokas för att få bort bitterämnen.
Koka quinoa och rödbetor i buljong, cirka 15 minuter. Låt ånga av. Stek kycklingen i smör. Krydda med salt och peppar. Håll varmt under folie. Smula osten.

Blanda hälften av osten med kvarg. Blanda quinoa, rödbetor, olivolja, citron, lök, rucola och nötter. Smaka av med salt och peppar.
Toppa med skivad kyckling och smula över resten av osten. Servera salladen med ostkrämen.

Matvetesallad med frukt och ost

För 4 personer: 5 dl vatten, 1 grönsaksbuljongtärning, 2 ½ …dl matvete, 1 msk olivolja till stekning, 200 g halloumibitar, 1 granatäpple, 2 dl torkade strimlade aprikoser, ½ finhackad rödlök, 1 dl hackad persilja, rivet skal av en citron, 2 msk pressad citron, 3 msk olivolja, svartpeppar.

Koka upp vattnet och buljongtärningen. Tillsätt matvete och koka under lock på svag värme cirka 15 minuter. Hetta upp oljan och stek halloumibitarna tills de fått fin färg. Dela granatäpplet i fyra delar och plocka ur kärnorna. Blanda alla ingredienser. Ät salladen som den är eller tillsammans med stekt kyckling. Blanda gärna i andra färska frukter.

Till salladen
Avokado. Frukten har grönt eller nästan svart skal, som kan vara slätt eller knottrigt. Inuti sitter en ganska stor kärna. Det mjuka, krämiga fruktköttet har en mild nötaktig smak. Frukten växer på träd och skördas omogen. I rumstemperatur mognar den på ett par dagar.

Bulgur. Bulgur anses vara ett av de äldsta preparerade livsmedlen i världen och är förädlat ur durumvetekorn. Som tillbehör kan bulgur ofta ersätta couscous eller ris, och passar till såsrika maträtter.

Chèvre. Chèvreost är franska för getost.

Frisésallat. Frisésallaten bör sköljas extra noga eftersom det ofta sitter jordrester kvar i de flikiga, rufsiga ljusgröna bladen. Sallaten, som har en frisk, god bitter smak, kallas också chicorée frisée.

Gröna bönor eller haricots verts. Gröna bönor är ett samlingsnamn för långsmala bönor som man äter hela. Haricots verts betyder gröna bönor på franska.

Granatäpple. På utsidan påminner granatäpplet om ett vanligt rött äpple, men när man delar det hittar man en mängd små kärnor omgivna av ett vackert, intensivt rött fruktkött. Påminner om röda vinbär i smaken.

Kikärter. Kikärt är en böna som liknar en gul ärta, men har en skrynklig yta. Kikärter är rika på protein, kostfiber och mineraler. De passar utmärkt i grytor, soppor, sallader och till hummus.

Matvete. Matvete är vete, där man tagit bort endast en liten del av det yttre skalet, men lämnat grodden kvar. Kan användas i stället för ris, potatis och pasta.

Quinoa. Quinoa (mjölmålla) är precis som bovete inte ett sädesslag utan en ört och är släkt med spenat och rödbeta. Det är det lilla fröet man äter och det används som gryn eller mjöl, i stället för ris och som kalt i sallader. Glutenfri.

Tortelloni eller tortellini. Degknyten av pastadeg fyllda med t.ex. ricotta, grönsaker, kött eller parmesanost.

Rucolasallat. Rucolan har långsmala blad med smak av nöt, rädisa och pepparrot. En kryddört som passar i sallader, på pizza, till pestosås.

Spelt eller dinkel. En urgammal vetesort som härstammar från de tidiga vetesorterna enkorn och tvåkorn (emmer). Spelt har sina ursprungliga egenskaper kvar som ger det bättre smak och bättre näringsinnehåll än vanligt vete.

Källa: TT Spektra, Hbl arkiv, Caroline Hofberg: Matiga sallader, Sylvia Danielsson: Frukt, bär och grönt.